LCHF på mitt sätt

Som jag har skrivit tidigare så har jag inte riktigt brytt mig om min vikt. Däremot så inser jag hur mycket bättre jag mår av att äta annorlunda. Säga vad man vill om LCHF, men för mig funkar det väldigt bra. Min kropp mår bra och likaså mitt sinne. Bara därför använder jag LCHF på mitt sätt. Jag är absolut ingen fanatiker men jag älskar god mat och jag älskar att må bra. Så jag blandar försöker skapa en tillvaro som passar mig och där kolhydraterna och socker få mindre plats och där grönsaker och protein får mer utrymme än vanligt.

Jag säger inte att LCHF är lösningen för alla som vill gå ner i vikt men för mig funkar det. Jag gick som sagt ner 23,3 kg på ett par månader, började äta vanligt i december och gick upp 10 kg. Mycket var vatten, det märktes för när jag började med LCHF igen så gick 7 kg på ett par dagar. Nu är jag nere igen, i samma vikt som jag hade innan jul. Nu är det en resa fram till sommaren som gäller.

Men för att lyckas måste man också ha inspiration. Jag har hittat tre bloggar som jag följer:
56kilo.se
Jillsmat
Madgdalchf

Mina favoritrecept

LCHF-frallor (Recept från Jillsmat)


LCHF frallaLCHF hamburgebröd

Antal: 5-6 stycken

Ingredienser
2 ägg
50 g smör
2 dl fet yoghurt (minst 10% fetthalt)
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber*
2 msk fiberhusk
Vallmofrön

* Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratsinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.

Gör så här: Vispa samman ägg, “halvsmält” (så det lätt går att blanda ihop) smör, yoghurt, salt och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast. Rulla till 5-6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.

Suzanne: Dessa bröd passar även perfekt som hamburgebröd. Har då bytt ut vallmofrön till sesamfrön

LCHF-Semlor (Recept från Jillsmat)

LCHF semla Semmelbulle
Antal: 5 stycken (ganska små men mättande)
– Kardemummabullar
– Mandelmassa
– Vispadgrädde
– Sukrin melis som florsocker

Kardemummabullar
2 ägg
1 dl kesella
50 g mjukt smör
0,5 dl Sukrin +* eller 1 dl Sukrin (vanlig)
1 krm salt
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber**
1 uppvispat ägg att pensla med

* Kan inte garantera att de inte sjunker ihop om man använder annan sötning men det bör fungera med Stevia strö.
* Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.

Gör så här: Vispa samman ägg, smör, kesella, sötning,  salt, kardemumma och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast. Rulla till 5 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Mandelmassa
1,5 dl mandelmjöl
3 msk grädde
0,5 msk sukrin+ eller motsvarande
Ca 3 droppar bittermandelessens

Gör så här: Blanda samman ingredienserna. Skär ut locket, klicka i mandelmassa i gropen, spritsa över grädde, lägg på locket och pudra din skapelse med sukrin melis.

Suzanne: Jag hade i 1 msk sukrin melis i mandelmassan. Sedan blandade jag i lite från bullen, det där som man gröper ut för att få ett hål.

Kesoplättar  (Recept från MagdaLCHF)
4-5 större plättar
2 dl keso
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk fiberhusk
2 rutor choklad
lite salt
Smält din choklad i vattenbad. Undertiden mixar du resten med en stavmixer. Rör ner choklad med en sked. Stek i smör eller kokosfett på låg värme.
Tips: Vill ni ha en smet som är degig så kan ni lägga i vispgrädde eller vatten.
Suzanne: Jag har ätit utan choklad och tycker det är minst lika gott.

Amerikanska pannkakor (Recept från Magdalchf)

LCHF amerikanska pannkakor
4 pannkakor
200-300g philadelphia ost
0.5 dl sukrin melis
1 tsk vaniljpulver
Mixa med elvisp. Ner med 3 ägg och sen 1,5 tsk bakpulver och sist 0,5 dl fiberhusk.
Stek i smör

Äggröra

Äggröra
3 ägg
1 dl vispgrädde
salt och peppar
Vispa samman allt i en bunke. Stek i smör på hög värme i stekpanna. Se till och rör hela tiden under stekningen så den inte bränner fast. Serveras direkt tillsammans med bacon.

2 svar på ”LCHF på mitt sätt”

  1. Ooh så goda dina bilder ser ut 🙂

  2. Tack @Magda och tack för all inspiration 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.