Min resa till Rom

bild 4

Förra måndagen var min pappa och jag på väg till Rom.  Ingen av oss hade varit där tidigare så vi såg fram mot ett äventyr med antika inslag. Vi hade bokat vår resa via Ving med flyg och hotell. Dock fick vi själva ta ordna med taxi från flygplatsen (Fiumicino – Leonardo da Vinci International Airport) till hotellet White.

När vi kom fram till flygplatsen så blev vi erbjudna taxi, €75 till vårt hotell. När vi kom ut så insåg vi att detta var en svart taxi. Vi ville inte ställa till med någon scen så vi åkte med och muttrade lite om att jag hade varit lite väl snabb med att säga ja. När vi väl kom fram så betalade pappa €80 men taxi-gubben fifflade till och påstod att vi hade bara betalat €60. Pappa fick ge ytterligare €20 och vi kände oss väldigt lurade. Nu vet jag att dagtid kostar resan ca €45, obekväma tider ca €65. När vi kom till Rom var det mitt på dagen så vi gjorde redan här en förlust på ca €50.

Hotellet var fräscht och trevligt. Vi är väldigt nöjda med den service vi fick med både städning, information samt fungerade wi-fi. Om jag skall anmärka på två saker så är det 1) att jag önskade bättre kaffe till frukosten. 2) att jag behövde be om nya lösenord varje dag till wi-fi. Att jag inte kunde fått samma under hela min vistelse. Men som sagt detta är små saker, inget som gjorde varken från eller till för vår resa men som skulle kunnat förhöjt vår reseupplevelse.

När vi kom fram på måndagen så begav vi oss ut för att titta på omgivningen och gick från hotellet till Piazza Navona och via Pantheon.

bild (51)

Piazza Navona är ett torg i centrala Rom, uppfört på resterna av Domitianus stadion från år 86 e.Kr. Vid piazzan kan man beskåda den imposanta barockkyrkan Sant’Agnese in Agone, delvis ritad av Francesco Borromini.

DSC_2192bild 3

Pantheon är ett antikt tempel beläget vid Piazza della Rotonda i centrala Rom. Pantheon är en av de få byggnader i Rom som varit i funktion sedan de uppfördes. Den nuvarande byggnaden är uppförd av kejsare Hadrianus år 120.

Tisdag 13 maj
Enligt väderprognosen så skulle det bli regn idag. Vi var redo med paraply och med regnkläder, men regn i Rom är inte riktigt likadant som regn i Sverige. Iallafall inte som i Göteborg som jag är van vid. Totalt regnade det i kanske någon timme och det var endast små droppar som kom ner. Inget som skulle förstöra vår dag i Vatikanen.

Dagens promenad skulle gå från hotellet till Vatikanen och tillbaka. Vi passade på så klart och titta på fler sevärdheter när vi ändå var i gång.

DSC_2180 DSC_2181
Fontana di Trevi är en imposant fontänbyggnad belägen vid Piazza di Trevi i centrala Rom från 1700-talet. Fontana di Trevi är även känd för att varit med Federico Fellinis film Det ljuva livet (La Dolce Vita) där Anita Ekberg tar sitt berömda bad.

bild 2

Palazzo Montecitorio byggdes på 1600-talet för dåvarande påven Gregorius XV:s brorson kardinalen Ludovico Ludovisi. Idag används byggnaden för kommunförmäktige.

bild 3-11

Piazza dei Tribunali byggdes mellan 1888 och 1910 och är högsta domstolen i Italien.

Castel Sant’Angelo en befäst borg i centrala Rom. Det var ursprungligen kejsar Hadrianusmausoleum.

DSC_2204bild 4-2bild 1-2 bild 1-3bild 2-2DSC_2217 DSC_2224

Peterskyrkan är katolicismens huvudkyrka och ligger belägen i Vatikanstaten. Vi fick massa erbjudanden om paketpriser och rundturer. Men vi valde att köa och då är det gratis och gå in i kyrkan. Däremot så köpte vi biljetter till Vatikanmuseerna och Sixtinska Kapellet för €24 och kunde med dessa biljetter gå före i kön. Det kan jag rekommendera då kön var jättelång och visade sig vara på ca 2,5-3 timmar.

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanen och som även används vid konklav. Byggnaden finns i Vatikanmuseerna och har bl.a målningar av Michelangelo. Byggdes under 1400-talet.

bild 1-11bild 1-12bild 2-5bild 2-6bild 2-7bild 2-8bild 2-9bild 2-10bild 2-11bild 3-5bild 3-6bild 3-7bild 3-8bild 3-9bild 3-10bild 4-3bild 4-4bild 4-5bild 1-5 bild 1-6 bild 1-7 bild 1-8 bild 1-9 bild 1-10

Vaktikanmuseerna är ett museikomplex i Vatikanstaten. Vatikanmuseerna hyser en omfattande samling målningar,skulpturer och gobelänger.

bild 2-13bild 1 kopiabild 3 kopia 2

Piazza del Popolo är ett stort torg i centrala Rom. Platsen har haft sin nuvarande form sedan början av 1800-talet.

 

bild 4 kopia

Piazza di Spagna är ett vidsträckt torg i centrala Rom. Det är beläget vid foten av Spanska trappan. På torget står fontänen Fontana della Barcaccia. Här fick jag tre vackra rosor av en försäljare. Jag sa att jag inte ville ha och frågade varför. Han sa att han tyckte de passade mig och att jag var fin. Han gick iväg sedan kom han tillbaka och ville ha pengar. Nej sa jag då jag inte ville ha blommorna i första hand. Han fortsatte och tiggde om pengar. Då fick han blommorna tillbaka och gick därifrån.

Onsdag 14 maj
Idag var det äntligen dags att få se Forum Romanum och Colosseum. När jag läste i Uppsala till klassisk arkeolog så fick vi läsa en hel del både om antikens Grekland och om romarriket.

bild 1-13bild 3-12bild 2-12
Trajanus Forum byggdes runt 100 e Kr och invigdes av kejsare Trajanus. När vi var där fick vi utklädda män efter oss som ville att vi skulle ta kort tillsammans. Vi sa tydligt att vi inte ville då vi inte ville betala för det men de lovade att det kostade inget. Vi tog ett par kort, sedan kom de och krävde pengar. Nästan lite väl hotfullt. Så vi betalade dem €5 och kände oss så lurade. Så akta er för utklädda män ifall ni inte vill betala så att säga.

Så detta var de dyraste bilden på denna blogg. Tur att pappa ser glad ut 😀

DSC_2253 DSC_2256 DSC_2258 DSC_2267 DSC_2270 DSC_2271 DSC_2274 DSC_2277 DSC_2281 DSC_2282 DSC_2304 DSC_2306 DSC_2312 DSC_2315 DSC_2316 DSC_2319 DSC_2324 DSC_2331 DSC_2336

Forum Romanum var i det antika Rom ett torg och den offentliga platsen för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Det är beläget mellan kullarna CapitoliumPalatinen och den mindre och lägre Velia. Ena änden av torget sluttar svagt upp mot kullen Palatinen, där en del av Via Sacra, ”Den heliga vägen”, som användes för processioner, fortfarande syns.

Vi köpte biljett €12 för både Forum Romanum och Colosseum vid ingången till Forum Romanum. Eftersom min pappa var över 65 år kunde han visa svenskt körkort och så fick han gå in gratis. Det är nämligen så att är man även 65 år så går alla EU-medborgare in gratis. Dock måste man ha med giltig ID-handling.

DSC_2345DSC_2372 DSC_2363 DSC_2377 DSC_2373 DSC_2384 DSC_2382DSC_2400 DSC_2401 DSC_2407 DSC_2413

Colosseum är en ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 70 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus.

Circus Maximus är en antik rännarbana belägen mellan Palatinen och Aventinen i Rom. Den skall ha anlagts redan i början av 500-talet f.Kr. av kung Tarquinius Priscus.

Piazza Campo dei Fiori (ibland kallad Campo de’ Fiori ’blomsterfältet’) är en öppen plats i centrala Rom mellan Piazza Farnese och Corso Vittorio Emanuele II. På förmiddagarna hålls här en marknad som bland annat tillhandahåller blommorkött och fisk.

Torsdag 15 maj
Idag har vi tänkt och bara njuta lite av Rom. Vi bestämde oss för att utforska området kring Villa Borghese och började gå dit via Spanska trappan.

bild 1bild 1DSC_2417 DSC_2471

DSC_2467

Utsikten är helt underbar när du kommer upp ovanför Spanska trappen och går mot Piazza dei Popolo.DSC_2463 DSC_2462 DSC_2460 DSC_2456 DSC_2455 DSC_2454Väl inne i parken Villa Borghese valde vi att hyra en cykelbil för €12/timmen. På så sätt fick vi snabbt se hela parkområdet. Vi trodde nog att vi skulle få se mer blommor än vad vi fick. Parken är mer grönområde med naturskog. Vackert var det och skönt väder hade vi så det blev en trevlig förmiddag.

Eftersom vi hade massa tid över så valde vi att promenera vidare mot centralstationen. Enligt kartan skulle det vara relativt nybyggt och vi var nyfikna på hur det såg ut mitt i Rom med alla gamla hus. Kan meddela att det var inte så mycket och titta på alls.

Maten under dessa dagar har varit både pasta och pizza. Helt ok mat för runt 200 kr/person. Många av restaurangerna har gratis wi-fi för sina kunder. Det uppskattas då täckningen på GSM och 3G är dålig och framför allt kostar massa pengar. För 49 kr/dygn får jag 20 MB, det vill säga nästan ingenting om man har en smartphone. Det blir ca 10 min Facebook eller 3 min Instagram eller ca 3 incheckningar på Foursquare. Mer än så är det inte. Då får du köpa till mer data…. så wi-fi är mer eller mindre helt nödvändigt om du är som jag.

Under dagarna hade jag min app Moves igång vilket gjorde att jag nu i efterhand har bra koll på hur långt jag verkligen har gått. Den drar dock lite batteri speciellt om du inte har en iPhone 5, iPhone 5c eller iPhone 5s.

Annars som sagt har resan varit väldigt bra. Jag har hunnit fundera och värdera saker och ting annorlunda, precis som vanligt när man har varit utomlands. Jag är nu taggad för ett par månaders jobb till innan det blir semester igen.

4 svar på ”Min resa till Rom”

  1. Tack för den utmärkta berättelsen Sussie. Jag önskar att jag hade haft tillgång till alla dessa fina bilder, när jag undervisade om Roms historia.

  2. Tack söta du! Jag önskar jag hade gjort resan dit under tiden när jag pluggade. Hade varit enklare och förstå 😉

  3. Hej! Tack för fin beskrivning av Rom och fina bilder! Roligt att du gillade staden, den är ju bara så speciell!
    Hälsn.
    /Sture
    (studentkompis med Majvor)

  4. Tack Sture! Va kul att du gillade mitt inlägg om Rom. Ja det var en underbar stad och precis som du säger, den är väldigt speciell. Hälsningar Suzanne

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.