Varför det är viktigt och rösta

Jag har inte varit politiskt aktiv sedan jag var i övre tonåren. Jag har röstat i alla val utom kyrkovalen. Självklart skall jag rösta även nu i EU-valet. Jag har förmånen att bo i ett land med demokrati, ett land där jag faktiskt kan vara med och påverka.

Att inte rösta är så korkat. Om man inte vet vad man vill, rösta blankt då! Men ta ställning och gör ett val. Det är inte alla som har samma förutsättningar som vi. De får inte rösta. Eller om de röstar så är det redan någon annan som har bestämt hur de skall rösta och vad utgången skall bli. Det är inte demokrati.

Jag kommer inte kunna rösta på söndag så därför skall jag förtidsrösta. Det jag tycker är konstigt att de inte har en tjänst så att man kan göra det via internet och logga in med Bank-ID.  Är det säkert att förvara mina pengar bakom den inloggningen så borde jag ju även kunna rösta på detta sätt, tycker man.

Jag vill rösta för att jag kan. Jag vill rösta för jag vill vara med och påverka. Jag tror att engagerade människor gör en bra grund till ett bra land. Vi måste alla ta ansvar för vad som händer runt omkring oss. Alla röster räknas.

Jag har snabbt läst igenom de olika partiernas hemsidor inför valet. Skrämmande så lite från oss röstare de är. Det märks att de har fastnat i reklambyråernas klor. Det står med stora bokstäver en käck slogan. Men när man försöker läsa mer om vad de egentligen tycker om de frågor som tas upp i EU så är det många partier som har utelämnat en hel del information.

Att veta vem man skall rösta på är inte enkelt. Dels skall du försöka rösta utifrån den ideologin som du tror på. Dels på de personerna du vill skall föra din röst vidare i Europa. Först av allt måste du själv veta vad du vill och vad du tycker.

Detta är frågor som tas upp i EU:

Asyl och invandring
Brott och Straff
– Organiserad brottslighet
– Terrorism
– Europol och Eurojurist
Ekonomi
EMU
Schengen och fri rörlighet för personer
Handel och tjänster inom EU
– EU:s inre marknad
– Varuhandel inom EU
– Konkurrensregler inom EU
– Reklam
EU:s Jordbrukspolitik
– Djurskydd
EU:s fiskepolitik
EU:s livsmedelspolitik
Miljöpolitik i EU
– Klimat och energi
– Naturskydd och biologisk mångfald
– Vatten och avfall
Regionalpolitik i EU

En hel del som kanske inte påverkar dig direkt, men indirekt. Vi är ett litet land men vi har ändå 20 mandat i EU. 20 personer som skall representera oss och vad vi i Sverige står för. Det är mer än ingenting. Nu gäller det och se till att det blir bra kandidater som representerar oss, personer som ser till att visa upp den bästa sidan av Sverige.Våga ta ställning och se till och rösta! Kan du inte på söndag så passa på innan och förtidsrösta.

Vill du läsa på om EU-valet så kan du hitta massa information här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.