Att tänka på när du skaffar katt

Jag har skrivit tidigare om när jag skaffade mina katter. Har nu tittat på tv-serien My Cat from Hell som går på Animal Planet. Det som gör mig lite orolig är hur lätt en del tar på att skaffa katt. Att de inte tar sig tid att förstå sin fyrbenta-älskling och vikten av kommunikation är a och o.

Olika raser kräver olika miljöer. En katt är inte bara söt, den är har också behov utifrån vad den är för ras. Katter som exempelvis Bengaler kväver mycket lek och stimulans. De behöver få klättra och röra på sig mycket.

Nu har jag tre katter, min blandis Choklad (Birma/Ragdoll), Vanilj (Birma) och Mazarin (Birma). Alla är de som sagt tre olika personligheter. Ingen är som den andra. Gemensamt är att de är sociala och pratiga. Men annars som sagt är de som natt och dag. De är egna individer och precis som människor så trots samma uppväxt så är de helt olika.

bild (52)

Längst fram linslusen Vanilj. Hon vill gärna vara med på bild. Posar och visar gärna upp sig och älskar kameran. Bakom sitter lilla Mazzy (Mazarin) och kan inte riktigt vara still, därav är hon lite suddig. Hon vill gärna också vara med där det händer saker och står gärna i centrum hemma hos oss. Sist men inte minst Choklad. Hon visar gärna att hon inte vill vara med på bild. Hon håller sig gärna i närheten av de andra två men vill inte ha för mycket uppståndelse eller uppmärksamhet.  Får du en kram eller buff av Choklad då skall du vara glad, för gosig är hon. Men hon är lite blyg och är inte den som är först på av dessa tre.

Att tänka på är att hur vill du att din katt skall vara? Ett bra tips när du tar kontakt med en uppfödare är att lära känna mamman och höra hur pappa är. Min Vanilj är väldigt lik sin mamma Mira. För mig har det betytt massor att ha kontakt med Lena som har Mira och Skatten (som är Vaniljs pappa). När Vanilj beter sig på ett visst sätt så går det oftast i arv från hennes föräldrar.

Mazzy är lik Vanilj på sin envishet. Annars är hon nog mer lik sin pappa Strokkur. Däremot verkar det som Maräng i Göteborg är en kopia av Vanilj. Både till utseendet och till sättet. Så generna är rätt intressanta om man vill försäkra sig om att skaffa rätt typ av katt.

En katt måste få kosta pengar. Det betyder inte att man skall betala ockerpriser men det kostar om det är en raskatt med stamtavla. Som uppfödare får du betala dels parningsavgift, du får betala försäkring för katterna. Vaccination två gånger samt besiktning skall också betalas innan du lämnar iväg kattungarna. De behöver kattungemat i början och du registrera även ett stamnamn för din uppfödning samt registrera kattungarna hos SVERAK.

Uppfödare tjänar inga pengar på katterna direkt. Vissa kullar går smärtfritt från massa veterinärsbesök, en del kullar får problem och då kostar det en massa extra. Så med andra ord blir mer eller mindre plus minus noll.

Jag är inte uppfödare för att tjäna pengar, jag är det för att jag älskar och katter och för att jag tycker jag kan få fram bra kattungar. Med bra i detta fall menar jag lynne och attityd. Mina kattungar har varit väldigt sociala och gosiga. De är inte rädda för människor utan vill gärna umgås oavsett vem du är.

Så mitt råd är att du läser på lite om katter innan du skaffar dig en katt. Det är ju en familjemedlem som du skall få hem. En vän för livet.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.