Jag lämnar digitala avtryck till eftervärlden

En vacker dag finns varken jag eller ni kvar. Det kommer vara andra människor som skall analysera hur vi levde på vår tid. Jag är utbildad klassisk arkeolog och har alltid varit intresserad av hur människor har levt och våra beteenden.  En diskussion med min pappa fick mig att inse hur mycket information vi lämnar till eftervärlden genom våra digitala medier.

Hur mycket data de kommande generationerna kommer att ha och hur mycket analyser kommer de inte kunna göra? Pappa och jag var lite oense om vad som är viktigt och inte viktigt för eftervärlden. Jag tycker att all data är intressant, allt för att skapa förståelse och kunskap om individen. Pappa förstår inte varför man skall berätta för alla om vad man äter, var man är osv. ”Vad bryr sig de om det”, säger han.

Vi är olika generationer och vi använder oss av olika sociala medier på olika sätt.  Så är det. Men det är just detta som kommer vara intressant för kommande generationer. När de väl skall forska om vår tid och om oss. Jämför man med vad vi har för information kring antiken så är detta en riktig guldgruva som jag hoppas kan förvaras för framtiden.

Vi får veta massor av människan av idag. Får ta del av vår vardag. Vad vi tänker och vad vi vill förmedla för omvärlden. ”Men mina vänner visar bara upp det som de vill visa upp, typ en big happy family” Ja, så kan det vara. En del visar det som de vill visa. Sätter upp en fasad av lycka. Men det är inget nytt. Så gjorde även de gamla grekerna.

Det gäller att se igenom det och se verkligheten. Men vad är då verkligt? Ja, det kan man filosofera om fram och tillbaka så klart, men vad finns som sagt under ytan. Jag kan erkänna att jag väljer själv vilka fotspår jag gör i de digitala medier som finns idag. Jag är oftast väldigt personlig men är även privat.

jag vill dock inte försköna mig själv eller min omgivning. Mer att lyfta det som är viktigt för mig och vad jag tänker. Kan jag lämna lite digitala avtryck för eftervärlden så gör jag gärna det. Jag hoppas de kan se att jag är en bra människa som försöker alltid göra mitt bästa. Jag älskar mina katter, min familj, mina vänner, mitt hus och …. mina mobiltelefoner.

Ibland känner jag mig precis som i Thank You for the music.

I’m nothing special, in fact I’m a bit of a bore
If I tell a joke, you’ve probably heard it before
But I have a talent, a wonderful thing
Cause everyone listens when I start to sing
I’m so grateful and proud
All I want is to sing it out loud

So I say
Thank you for the music, the songs I’m singing
Thanks for all the joy they’re bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

Det är det som begränsar mig för vad jag vill skriva om. Men det är ju ett val som jag har gjort. Jag har tagit ställning till vad och hur jag vill uppfattas på internet. Förhoppningsvis stämmer det överens med verkligheten. Tror att alla som känner mig via internet inte blir besvikna när de träffar mig IRL (In real life). Jag är som jag är och jag är nöjd med det.

Men om jag skulle leka med tanken och vara en digital arkeolog och leva om säg 100 år. Då skulle jag älska och läsa allt som finns från 1995 och framåt. Ja, det var iallafall då mitt digitala liv började med hotmailadress, IRC, sedan ICQ och med egen hemsida med massa gif-animationer. Jag var med på en hel del olika forum och redan då föddes min kärlek till att kunna surfa omkring och läsa om allt möjligt. På den tiden fanns inte Google. Då var det Alta Vista och Navigator som var stora. Idag pratar vi knappt om dem längre.

Jag som digital arkeolog skulle börja med att följa individer och se vad har hänt i deras liv under säg 20 år på internet. Lekte sedan med tanken utifrån de bilderna som jag lade senast ut på instagram.

bild 1

Varför är tiden viktig för denna fotograf? Har det hänt något som hon/han reflekterar över?

bild 2

Varför äter de inte en traditionell påskmiddag? Vad är det som gör att de väljer att äta något vardagligt? Firar de inte påsk alls? Vad betyder påsk för fotografen? Gäller detta alla högtider eller är det endast påsk?
bild 3

Vad har blommor för betydelse för fotografen? Vad är det för budskap som hon/han vill ge med den? Fotar hon/han mycket blommor annars? Vad står blommor för?
bild 1bild 2bild 1 bild 2 bild 3 bild 4

Tydligen gillar fotografen katter. Bilderna är tagna med känsla och kärlek. Finns mycket värme i bilderna. Kanske är det fotografens katt och har är en viktig del av hans/hennes liv. Fotograferar hon ofta bilder på katter? Är det endast katter eller finns det andra djur?

Ja som ni ser, det finns massa frågor, tolkningar man kan göra av bilder och texter på internet. Tänk på vad ni skriver, vad ni lägger upp för bilder, det är era digitala avtryck. Se till att eftervärlden får bra kunskap om oss, men gör det på rätt sätt.

Om du skulle vara en digital arkeolog, hur skulle du uppfatta vår tid som vi har nu?

 

2 svar på ”Jag lämnar digitala avtryck till eftervärlden”

  1. Den springande punkten är ju om det alls kommer att vara möjligt att tillgodogöra sig all denna information om 100, 200, 300 år…

  2. Så sant Cecilia! Jag tror dock att det kommer bevaras, konverteras och förvaltas av eftervärlden. Men vi får väl se 😉 /Suzanne

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.