Vad är en vän?

Vad är en vän?
Finns det olika grader av vänskap?
Betyder en del vänner mer än andra?

Jag har en naiv tanke om att olika människor betyder olika mycket i olika perioder i ens liv. Att vänskapen som man har mellan varandra på något sätt består fast visar sig i olika skepnader beroende på var man är i livet.

1973 – 1991 När jag var liten och gick i grundskolan så var mina skolkamrater viktigast. Jag hade även vänner inom de intressen som jag hade då nämligen idrott och musik.
1991 – 1996 När var arton och flyttade till Uppsala var mina kursare och vänner på Värmlands Nation de viktigaste. Jag hade fortfarande kontakt men mina vänner hemifrån men inte alls lika intensivt som tidigare.
1996 – 2009 När jag sedan flyttade till Göteborg 1996 fick jag börja om på nytt och skaffa nya vänner. Jag började jobba och skaffade mig nya jobbarkompisar som jag även började umgås med privat. En fantastiskt rolig period i mitt liv! Har sedan haft förmånen att fått jobba med massa roliga människor som jag stolt kan nämna som mina vänner.

Nu kommer jag till mina nätvänner, de som jag har träffat via internet. Mina första kontakter med andra på internet var via mIRC i slutet av 90-talet. Helt fantastiskt att man kunde ”chatta” med andra människor dygnet runt, när som. Heta linjen släng dig i väggen! Sedan förflyttades kommunikationen till ICQ och till Spray. Jag vet att jag även var med i ett par hubbar och pratade med massa folk om filmer och musik. En del av dessa vänner har jag kvar även idag.

2008 var året då jag började använda Bloggy och träffade där en massa underbara människor. Jag byggde min första egna wordpressblogg, copy & paste är ett framgångsrecept för mig.        2009 jag deltog i Geek Girl, WP Girls, #24hbc (24 hour business camp), #sswc (Sweden social web camp) och fick träffa massa internetmänniskor IRL (In real life). Vänner som man har på nätet som man har pratat med en massa, lärt känna genom deras åsikter och tankar. Att få träffa dem på riktigt förstärker bara vänskapen, det är verkligen den bästa kombinationen. Min nätvänner är: oerhört duktiga på att nätverka, de är också prestigelösa och underbara bollplank, de är experter på att dela med sig av sina erfarenheter och kontakter. Många av mina affärskontakter har jag hittat via mina nätvänner. För mig är dessa vänner minst lika viktiga som mina andra vänner. De är mina speciella nätvänner!

Sammanfattning:

Vad är en vän?
En vän för mig är någon man kan lita på. Någon som man har förtroende för och som man delar erfarenheter och händelser med. Någon som stöttar när man har det svårt. Någon som lyssnar när man behöver prata. Någon som ser till mitt bästa. Någon som ger mig styrka och energi.

Finns det olika grader av vänskap?
Ja, det gör det. Jag tror att man kan ha endast ett begränsat antal aktiva vänner som man kan umgås med. Dessa skiftar mellan olika tidsperioder och i olika situationer.

Betyder en del vänner mer än andra?
Behöver inte alls vara så. Jag för min del uppskattar alla mina vänner, även om det är en del som jag umgås mindre med. Ofta har man ju en historia tillsammans som är värdefull och det kan också vara viktigt.

Så mitt budskap är vårda era vänner, oavsett vad det är för vänner. Vänskap är något vackert något speciellt. Vänskap är som en skör blomma som man måste vattna annars dör den. Vänskap är början på något nytt.

Vad är vänner enligt Nordstedt Ordbok

 • 1 vän substantiv vännen vänner

  • person som (viss) annan person känner väl samt hyser tillgivenhet för och tillit till men som vederbörande vanl. inte är släkt med
   • barndomsvän
    flickvän
    hjärtevän
    hans gamle gode vän NN
    en nära vän till hennes far
    presentera Sverige för våra tyska vänner
    lösa barnpassningsproblemen med hjälp av vänner och grannar
    vi har alltid varit de bästa vänner
   • äv. om person som man mest umgås med i visst sammanhang <vanl. i sammansättn.>
    affärsvän
    partivän
   • äv. utvidgat om annat än personer
    dåligt väder är den bästa vän vi har, för det gör det svårt att upptäcka oss
    stolparna är målvaktens bästa vänner
   • äv. allmännare som ömt el. kärleksfullt tilltal
    skynda på, lilla vän!
    gråt inte, vännen min!
    vara vänner igen vara sams igen efter gräl e.d.
  • person som anser (viss) företeelse vara värd att ägna sig åt eller stödja
   • deckarvän
    djurvän
    reformvän
    vän av ordning
    en vän av okryddat brännvin
    tillväxtens vänner
    lockpriser och prylar har ingen vän i NN
 • 2 vän adjektiv vänt

  • mild och vacker
Källa: Nordstedts ordbok

Ett svar på ”Vad är en vän?”

 1. […] Vad är en vän? (av @ennazus) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.