Vilka är våra drivkrafter?

Jag funderar rätt ofta vad det är som driver oss som människor, vad det är för drivkrafter som vi har och hur det påverkar oss. Jag har gjort personlighets tester ett flertal gånger och jag tycker de stämmer rätt bra överens om vem jag är men det var faktiskt först när jag gjorde ett test gällande drivkrafter som poletten trillade ned. De tester jag har gjort tidigare är IPU som bygger på DISA eller DISC som det också kallas. Där är jag mest GUL, sedan starkt RÖD, lite GRÖN och lite BLÅ.

Jag har alltid varit kreativ och estetiskt lagd men ändå har jag aldrig riktigt fått tummen ur och satsa på något sådant. Man säger att drivkrafterna ligger djupt inom oss och att det är individuellt hur mycket var och en behöver stimuleras för att kunna ge en tillfredställelse och trygghet.

Ibland brukar man likna en människas beteende vid en boj som guppar på vattnet är drivkrafterna som är förankrade i bojstenen. Bojen kan, liksom beteenden, guppa än hit, än dit. Bojstenen ligger stabil och stadig ända tills det blir orkan. Samma sak gäller våra grundläggande drivkrafter. De grundläggs i sjuårsåldern och följer oss genom hela livet.

Mellan bojen och bojsten finns linan. Den kan i detta fall symbolisera våra värderingar, som är påverkbara, men inte lika mycket som våra beteenden.

IPU delar upp drivkrafterna i sex olika delar. Du har säkerligen lite av alla inom dig men en del är mer än andra och beroende på din personlighet så kan detta skilja sig oerhört.

Teoretisk drivkraft – som strävar efter att upptäcka och analysera. Söker efter kunskap.
Praktisk-ekonomisk drivkraft – som strävar efter att få nytta av tiden, resurserna och pengarna som satsas.
Estetisk drivkraft – som strävar efter form, skönhet och harmoni. Har sinne för det unika.
Social drivkraft – som strävar efter att eliminera konflikter och att hjälpa andra.
Individualistisk drivkraft – som strävar efter makt, inflytande och auktoritet.
Traditionell drivkraft – som strävar efter att hitta en livsfilosofi och ofta söker efter livets mening.

Tar vi nu mig som ett exempel som är estetisk så är det ju intressant och veta varför jag prioriterar det som jag har talang för. När jag gjorde detta test så var estetiska drivkraften nästan den jag hade minst av. Det som däremot var väldigt starkt var praktisk-ekonomisk. Den var väldigt dominant.

Analys på detta och mer får komma imorgon – detta är vad vi kallar, en cliffhanger 😉

 

2 svar på ”Vilka är våra drivkrafter?”

  1. […] kommer fortsättningen på det jag började skriva om igår nämligen om våra drivkrafter. Om vi snabbt backar tillbaka till våra personligheter och går utifrån DISC/DISA […]

  2. […] samma sätt som de alltid har varit. Men kunderna behov och beteenden har förändrats. Vi har alla olika personligheter och drivkrafter detta påverkar så klart även våra behov och framför allt våra beteenden. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.