Mer om våra drivkrafter

Idag kommer fortsättningen på det jag började skriva om igår nämligen om våra drivkrafter. Om vi snabbt backar tillbaka till våra personligheter och går utifrån DISC/DISA modellen.

Så har jag även gjort en sammanställning på hur man kommunicerar med de olika personligheterna.

Lägger man till sedan lagret med de olika drivkrafterna så får man en större förståelse för att även om personligheten kan vara lika så kan det skiljas massor utifrån vad man har för drivkraft. Till detta måste vi även ha i åtanke att vi har alla delarna i våra personligheter bara mer eller mindre, lika så är det med våra drivkrafter. Detta gör att vi har flertalet olika kombinationer som i slutänden ger resultatet i hur och varför vi är som vi är.

Teoretisk drivkraft – som strävar efter att upptäcka och analysera. Söker efter kunskap.
Praktisk-ekonomisk drivkraft – som strävar efter att få nytta av tiden, resurserna och pengarna som satsas.
Estetisk drivkraft – som strävar efter form, skönhet och harmoni. Har sinne för det unika.
Social drivkraft – som strävar efter att eliminera konflikter och att hjälpa andra.
Individualistisk drivkraft – som strävar efter makt, inflytande och auktoritet.
Traditionell drivkraft – som strävar efter att hitta en livsfilosofi och ofta söker efter livets mening.

Olika färger i personligheten kan övas upp eller anpassas utifrån olika situationer. Du kan utifrån ditt jobb exempelvis anpassa ditt beteende och det kräver så klart mer energi av dig än om du har det naturligt i din personlighet. Jag till exempel har ju lite blått och grönt men har massor av rött och gult. Jag kan på ett enkelt sätt vara kreativ och improvisera men har det lite jobbigare med att det alltid måste vara jämlikt och organiserat i minsta lilla detalj. Men jag klarar så klart av det men för mig tar det mer energi. Men en samtidigt har jag praktisk – ekonomisk som drivkraft vilket gör att jag gillar försäljning, affärsutveckling och drivs av mål som är satta utefter det.

Detta är som sagt ett konkret exempel men du kan själv laborera och fundera ut vilken din personlighet är och vad du själv har för drivkraft och utifrån det kan du dra egna paralleller om varför du gör vissa val i livet. För att få en bra analys så rekommenderar jag att du via ditt jobb gör båda testerna då det är rätt roligt och få lite koll på dig själv. Det kostar lite men det är värt det. Ju mer du vet om dig själv och varför du gör som du gör, desto enklare är det ju och ändra på sådant som du vill ändra på. Svårare än så är det inte. Ju bättre du känner dig själv, desto mer lär du också känna andra.

Jag kommer säkert återkomma till dessa ämnen då det ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.