Varför är vi som vi är?

Ja, det är en bra fråga tycker jag. Vad är det som gör att vi är som vi är? Pratar vi om det genetiska – eller sociala arvet, eller är det både ock? Eller är det något annat som spelar in? Jag vill påstå att det är en salig blandning som gör det. Att en del ärver vi genetisk, en del utifrån den miljö och sociala tillvaro vi befinner oss i och framför allt en del utifrån den kunskap och lärdom vi kan ta till oss.

Det är den sista delen som jag tycker är rätt intressant för den tycker jag inte vi pratar lika mycket om. Om vi lär oss av erfarenheter och av kunskap så borde vi kunna dra nytta av det som har hänt tidigare för att kunna göra förändringar i framtiden. Går vi tillbaka i historien så vet vi att den kunskap vi har tillgång till är vinklad och förvanskad. Jag kan dra paralleller med antiken där den historia som grekerna och romarna ville vi i eftervärlden skulle få kännedom är den vi kan läsa om idag. Tror inte att detta är unikt för någon tidsepok, vi ser det även idag i våra Facebook-flöden där vi själva väljer och visa den historia vi vill att andra ska få ta del av. Lika så dagens media som vinklar saker för att fortfarande kunna sälja löpnummer eller prenumerationer. Men detta är ju kanske inte hela bilden av en historia eller för delen hela sanningen. Det är en förvrängd bild av historien. Likaså tycker jag att det är när vi pratar om vilka som är infödda svenskar. Vem är svensk idag? Eftersom jag själv är adopterad och född i Sydkorea men är svensk medborgare och har inte aldrig upplevt något annat födelseland så anser jag mig vara svensk.

Men urinvånarna i Sverige vilka är det?
Det vi vet är att det finns fyra olika ursprungsraser: Kaukasoider i Europa (då pratar vi om södra delen då Norra låg under ett stort istäcke då det var istid), Negroider i Afrika, Mongolider i Asien och Australider i Oceanien. Folkslagen har vandrat och bosatt sig sedan på olika delar av världen under alla tider så idag är det blandat och vi som människor är blandade och har oftast flera olika ”raser” i oss. Det finns ingen som är endast är av en ras från den tid vi blev människor och skilde oss från aporna. Ingen. Inte ens de som försöker påstå det.

Är detta viktigt och veta? 
Ja det tycker jag. Vi är alla multinationella och det ska vi vara stolta över. Att vi sedan som land har valt att ha ett gemensamt språk och gemensamma lagar som vi vill förhålla oss till är en helt annan sak. Att vi inom vårt eget land tycker olika är inte konstigt. Vi är fostrade i ett fritt land där vi har yttrande frihet vilket är en ynnest. Det är verkligen inte alla länder och människor som har den lyxen. I och med det så kommer vi också få acceptera varandra oavsett vad den andra tycker och tänker. Om valet är att annars låta någon annan bestämma vad vi ska tycka så vill jag hellre leva i ett land med flera olika åsikter. Men att ta steget och vara elak mot andra på grund av att de tycker olika eller på annat sätt försöka glorifiera sig själv och sina egna tankar gente mot andra blir för mig helt fel. Det är inte utvecklande eller effektivt.

Om vi drar nytt av denna kunskap
Om vi nu vet detta och har detta i åtanken, kan vi istället försöka ha bra och givande diskussioner med varandra om just våra olikheter och dra nytta av varandra istället? Kan detta inte vara en styrka i ett land som vårt? Vi har idag tillgång till massa information via internet, är väldigt belästa och kan också lära oss mer om andra människor på ett par sekunders googlande. Vi har fler möjligheter till kunskap än någonsin. Vi måste bara lära oss dra nytta av den och vara mer källkritisk och ta oss tid att förstå vad det är för information vi får och varför.

Jag är inget undantag
Jag vill med detta säga att jag är absolut inget undantag utan jag är precis som alla andra människor med mina fel och brister. Jag är också ”lätt”påverkad men jobbar ständigt på att försöka ta mig tid och fundera ut på varför och om den information jag matas med är trovärdig eller inte och om jag kan se saker och ting från flera olika perspektiv. Men det är just det, jag försöker lyfta huvudet och ta nytta av den kunskap och erfarenhet jag har att tillgå. Ibland blir det rätt, ibland blir det fel. Men jag anser att detta är mitt ansvar som människa och som medborgare. Tycker ni jag tänker rätt eller fel?

 

Ett svar på ”Varför är vi som vi är?”

  1. […] igenom dem och fundera med på vad som är en trovärdig källa eller inte. Även allt kring de gamla grekerna bär granskas…. vem vet vad som egentligen är sant eller inte. Oavsett så är det tycker jag vår […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.