Ska vi förbjuda sockret?

sockerbitar

Efter att ha sett tv-programmet Ska vi förbjuda sockret? på svtplay, så är mitt svar: Nej, jag gillar inte förbud, det är lätt att det får motsatt effekt. Dock tycker jag det är viktigt att upplysa alla om att socker inte är bra och vilka risker som medföljer om man äter mycket socker. Själv har jag valt ett liv där jag försöker utesluta så mycket socker och kolhydrater jag kan. Men även jag ”fuskar” ibland men är oftast väldigt duktig. Jag inser att jag mår bättre utan massa socker och kan känna igen mig lite i den unga mamman som drack coca cola hela dagarna – socker är beroendeframkallande.

Tydliga studier har kommit fram till att sjukdomar såsom fetma, Diabetes typ 2, högt blodtryck, och hjärtsjukdomar är alla sammankopplade till socker. Stora felet är att det är alldeles för mycket socker i allt vi äter. Med så mycket socker som det är i det vi äter och dricker behövs inte godis – vi är redan höga på socker.

Jag har själv varit där i sockerträsket. Speciellt under perioder när jag har jobbat som mest. Socker var det enda som fick mig att orka. Så ja, det kan liknas vid en drog, för den gjorde mig även beroende. När förnuftet inte kickar igång kommer vanor in och det som är enkelt det gör man. Reptilhjärnan tar över.

Kan man laga mat och baka utan socker? Ja, absolut! Det finns sukrin! Funkar precis som socker att använda. Det finns även Stevia, men jag gillar inte eftersmaken så det är sukrin som jag använder mig av. Jag är även känsligt mot kolhydrater och eftersom jag skall gå ner mer i vikt så försöker jag ta bort även dem så mycket som det går. Men om du inte har de problemen så tycker jag att du endast behöver byta ut sockret när du lagar mat hemma. Bara en sådan liten förändring kan hjälpa dig att må bättre inte bara nu, utan även i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.