Lite uppdatering kring mig och min diabetes

Nu har det snart gått ett år sedan jag fick diagnosen. Det har varit ett jobbigt år både fysiskt och psykiskt men nu börjar jag se ljuset. Att vara sjuk är inte enkelt. Jag har under detta år tvingats till att ändra en hel del av min vardag för att hitta hur jag och diabetes ska kunna samarbeta och bygga upp mitt nya liv.

Men det är verkligen inte enkelt. Alla har åsikter och tankar så det gäller verkligen att börja lära känna sin egen kropp och skapa sig en egen uppfattning också. Annars är risken att du drunknar i all information (tyckande) och vet inte till slut vad du ska tro på.

Jag har som sagt fått diagnosen diabetes typ 2. Det är den mest vanliga formen av diabetes och är också den som ökar allra mest. Den drabbar framför allt överviktiga personer i medelåldern eller senare i livet. Oftast har även de som drabbas högt blodtryck och dåliga kolesterolvärden.

Det som händer i kroppen hos en person som har diabetes typ 2 är att kroppen har svårt att hantera allt socker i blodet. Kroppen producerar massa blodsockersänkande hormon (insulin) men det räcker ändå inte till eftersom känsligheten för insulinet minskar. Om man har typ 2 har du oftast 10 gånger mer insulin i kroppen än en normalt frisk person. Detta gör att allt insulinet lagrar allt fett och ger en viktökning. Detta är oftast något som pågått i flera år, även kanske innan sjukdomen har blivit känd och diagnosticerad.

Idag väger jag 95 kg vilket är mycket för mig som bara 155 cm lång. Jag har under detta år haft ungefär samma vikt. Läkarna säger att jag måste röra på mig och äta bättre. Det är lätt och säga. När jag i somras fick träffa en dietist på SöS så fick jag rådet att äta mindre kalorier och äta mer lightprodukter. Jag kände direkt att detta kändes inte alls rätt. Jag tackade för råden och tackade nej till fler dietist möten. Varför? Jo, för jag tycker de har fel! Helt fel!

Jag är ingen läkare men jag känner min kropp
Jag har som sagt under detta år verkligen försökt lärt känna mig själv och min kropp. Jag har rannsakat mig själv och funderat på när jag har gått upp och vad som kan ha varit orsaken. När jag var yngre vägde jag 45 kg och tränade elitgymnastik, spelade handboll och fotboll. Jag cyklade säkert minst en mil varje dag så motion fick jag massor av. Jag gick upp 20 kg när jag började äta p-piller när jag var 14 år. Sedan har det smugit på kilo efter kilo.

Jag är en kolhydrats-junkie!

Jag har egentligen inte varit någon godisråtta – men jag erkänner jag är en kolhydrats-junkie! Jag älskar kolhydrater! Jag är beroende av dem…. jag har alltid ätit massor av kolhydrater och lite protein och grönsaker. Nu vet jag ju att kolhydrater är = socker, alltså helt fel för min kropp.

Tidigare så såg min tallrik ut så här:
70% kolhydrater
20% protein
7% grönsaker
3% fett

Med andra ord jag åt aldrig köttfärssås med spagetti utan spagetti med lite köttfärssås osv. Ja, ni fattar. Alltså helt fel för mig.

Jag har till och från försökt olika dieter: Flygvärdinnedieten, viktväktarna och LCHF. Det som har funkat bäst är LCHF då har kilona bara rasat och bara på ett par månader har nästan 20 kg försvunnit. Mycket är så klart vätska som jag lagrar i kroppen men ändå. Det som skiljer nu är att jag har insulin i kroppen och går inte ner. Även om jag motionerar mer än tidigare.

Min medicinering
Idag äter jag en tablett för mitt blodtryck, Enalapril Actavis 10 mg på morgonen och tar 1,2 mg Victoza på morgonen. Victoza innehåller en aktiv substans liraglutid som hjälper kroppen att sänka mitt blodsocker. Men gör detta endast när det är för högt. Det gör att maten passerar magsäcken långsammare och hjälpa till och förebygga hjärtsjukdomar. Victozan är en injektionspenna som jag tar i magen.

På kvällen tar jag 44 enheter med insulinet Insulatard FlexPen med en injektionspenna i benet. Insulatard är ett humant insulin med gradvis insättande effekt och lång effektduration. Det används för att sänka ifall jag har högt blodsocker. Insulatard börjar sänka mitt blodsocker ungefär 1½ timme efter det att jag injicerat det och effekten varar i cirka 24 timmar. Det är med andra ord långtidsverkande insulin.

Har även måltidsinsulin hemma, NovoRapid FlexPen men har inte använt det på väldigt länge. Det är kortidsverkande insulin.

Ser ljuset
Igår träffade jag min nya doktor på min vårdcentral i Trollbäcken, Björn Ekengren. Kändes så skönt att han och jag är på samma spår att jag kan äta mig frisk från min diabetes och att jag har hans stöd i att använda mig av LCHF. Nu kommer jag påbörja min resa med kost som botemedel och börja successivt trappa ner på mitt insulin. Hoppas att detta kommer hjälpa mig att må bättre och få ett sundare liv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.