Om du hade obegränsat med pengar….

Ibland brukar jag leka en lek: Om du hade obegränsat med pengar… den leken är perfekt när du eller varför inte en medarbetare har svårt och komma fram till vad man vill göra med livet, sin framtid.

Först skriver jag ner svaren på frågan om jag hade obegränsat med pengar. Vad skulle jag vilja göra då. Sedan minskar jag med att jag kanske har 50 miljoner, sedan 20 miljoner, och så vidare. Till slut har jag inga mer pengar än det jag har idag.

Jag går igenom vad jag har skrivit och försöker hitta en röd tråd. Utifrån det kan jag få fram vad jag verkligen vill. Så har det även varit när jag har haft medarbetare som inte vet vad de vill göra. Då har vi lekt denna lek. Oftast kommer man fram till att man behöver inte vara ekonomiskt oberoende för att göra rätt saker i livet. Det handlar bara om att kunna ta reda på vad man vill och varför.

Låt oss ta ett exempel:

Om jag hade obegränsat med pengar….
Hade jag rustat upp mitt hus, betalat av alla lån, köpt ett nytt litet hus vid havet. Köpt mig en ny miljövänlig bil och börjat arbeta halvtid. Övrig tid hade jag ägnat mig åt att volontärarbeta på något sätt, göra sådant som faller mig in men som är till nytta för andra.

Om jag hade 50 miljoner…
Så hade det varit näst intill samma som om jag hade haft obegränsat med pengar. Jag hade nog gjort samma sak. Ingen större skillnad. 50 miljoner kommer man långt på för resten av livet.

Om jag hade 20 miljoner…
Så hade det nog varit skillnad. Jag hade betalat av huset och köpt mig ett vid havet. Men jag hade nog bara kunnat gå ner till 75%-tjänst och hade nog varit lite mer sparsam med pengarna. Ett litet hus vid havet i Stockholmsområdet går ändå på ca 10 miljoner med allt. Sedan är det inte mycket pengar kvar…25% av min lediga tid hade jag nog ändå försökt donera som volontär.

Om jag hade 10 miljoner…
Ja då blir det skillnad. Jag hade nog inte köpt något nytt hus direkt, hade betalat av det jag har och investerat lite renoveringar, men annars hade jag sparat pengarna, få det kan ju komma värre tider framöver. När jag bli pensionär exempelvis. Vem vet hur mycket pengar jag har då. En bättre bil hade jag nog unnat mig men inte någon värsting. Hade räckt med en som är ett par år gammal.

Om jag hade samma pengar som jag har idag….
Ja, skillnaden är inte så stor mot om jag hade haft 10 miljoner. Jag kommer försöka spara mig fram till samma saker istället. Allt kommer inte ske med en gång men jag har en vilja att kunna fixa lite i mitt hem. Jag har också en önskan om att kunna byta min bil framöver till en mer miljövänlig. En annan sak som jag verkligen vill, det är att få mer tid till att kunna hjälpa andra. Allt detta kan jag göra själv oavsett hur mycket pengar jag har. Jag kan själv styra och påverka mitt liv. Är inte det helt fantastiskt?

Hur hade det sett ut för dig? Om du hade gjort samma lek?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.