När slutar vi titta på tv?

Jag är född på 70-talet så för mig är tv något som funnits i hela mitt liv. Den har varit en barnvakt, ful möbel och underhållningsmaskin. När jag var liten fanns det bara två kanaler – det var visserligen två kanaler med färgskärm. När jag var riktigt liten fanns inga fjärrkontroller utan man fick lyfta på häcken och masa sig fram till tvn och byta kanal.

Julafton var verkligen en högtid då kunde man få se tecknat i en hel timme, resten av året var det Linus på linjen som stod för den mesta tecknade underhållningen eller Staffan Westerbergs vilse i pannkakan. Det är skillnad mot idag. De flesta programmen handlade om att förmedla olika budskap inte att integrera med tittarna utan snarare tvärtom.

Fredagsmys var att äta grillade revbenspjäll framför tvn hade man tur kunde det bli chokladpudding till efterrätt. Alltid fanns det något familjeunderhållningsprogram att titta på. Vem minns inte Nöjesmaskinen, Jacobs Stege eller långköraren Dallas? Allt styrdes av vilka tv-program som sändes på tv. Med andra ord, tvn styrde våra liv. ”Nej, vi kan inte träffas måste titta på tv.”

Jämför vi detta med nu, så skiljer det markant. Jag kan bara jämföra med mig själv. Jag kollar nästan aldrig på linjär- eller tablå tv. Jag kollar på play kanalerna sedan ser jag på streamingtjänster som exempelvis Netflix. Jag bestämmer själv vad, var och när jag ska titta på tv. Eller ska det överhuvudtaget heta tv? Är inte tv egentligen själva apparaten som man tittar på? Nu är det ju olika stora skärmar vi tittar på eller?

Idag ser jag på streamat både via min mobil, min padda eller på min tv. Det beror på vad jag ska titta på, när jag ska titta samt var jag befinner mig. Att själv få styra och välja är helt min melodi. Frågan är när slutar vi säga uttrycket titta på tv? Är det borta redan om ett par år?

Hur gör ni? Hur tittar ni på tv?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.