Är företag effektiva?

Ibland funderar jag på om företag är effektiva eller inte. Om det är så många företag har alldeles för många administratörer och för få producenter. Med detta menar jag många personer som är overheadkostnader = administrörer och personal som doers = de som producerar saker för företaget.

Många gånger är det så att företag är ineffektiva med för många administratörer och för få som producerar något. Med detta blir företaget ineffektivt. På alla plan. Administratörerna springer och vill få saker och ting gjorde. Producenterna är för få så extern arbetskraft får köpas in för att utföra och företaget får en helt annan kostnad än nödvändigt.

En organisation med lika många administratörer som producenter kan fortfarande anses produktiv och effektiv men det beror på vad man jämför med. Den är inte optimal, det beroende på vilka personligheter som är administratörer respektive producenter. Om de är för kreativa och kommer på för mycket idéer på vad som ska göras samtidigt som procenterna inte räcker till sitter de i samma situation som en ineffektiv organisation.

En effektiv organisation har en bra och tydligt ledarskap med få administratörer och flera producenter. En bra ledare för mig förankrar och har bra samarbete med sina medarbetare, vilket gör att även de som är producenter känner sig delaktiga och får möjligheter till kreativitet och eget ansvar.

Jag tror att fler företag borde arbeta aktivt för att bli mer effektiva, eller vad tycker ni?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.