Mitt är mitt – inte ditt!

RånareTorsdagkväll blev jag rånad. (Den som stjäl med hjälp av våld mot en person, eller med hot som för den hotade verkar innebära trängande fara, döms för rån till fängelse i lägst ett och högst sex år enligt 8 kap. 5 § brottsbalken.)

Klockan 21.30 gick jag längs Klara Västra kyrkogatan när någon knuffar till mig hårt i ryggen. Jag hann inte vända mig om eller riktigt få balansen förrän någon knuffar till mig ytterligare en gång. Nu tappar jag balansen och personen i fråga rycker min mobil ur handen. Jag hade uppe den då jag skulle sätta på en ljudbok och var precis 5 meter ifrån min bil.

Signalement: Man ca 180-185 cm lång, mörk mössa, mellanblont lockigt hår, blå täckjacka, jeans och ett par grövre kängor. Mannen springer ner för Klara Västra kyrkogata mot trapporna till Vattugatan. Sedan är han försvunnen.

Först började jag springa efter honom. Jag och jag skrek: – Din jävla idiot! Lämna tillbaka min telefon, ditt as! Jag var så arg! Så arg! Sedan tvärstannade jag. Kom på mig hur dum jag var som utsatte mig själv för fara. Det var ju en pundare – han kunde ju ha stannat till och vänt sig om och haft en kniv? Eller vad som helst.

Jag skyndade mig hem och började med att logga in på Hitta min iPhone, och började först med att se om jag fick någon position på min mobil. Sedan så låste jag den och aktiverade så att om den skulle komma i kontakt med internet så skulle den radera allt innehåll i telefonen. Efter detta så ringde jag till Telia och spärrade mitt simkort. Jag ringde polisen och gjorde en polisanmälan. Eftersom jag fick de knuffarna blev jag osäker på brottsrubricering därav ville jag prata med någon. Men tips är att ni annars gör det själva via internet. Då kan du nämligen få en kopia direkt på din anmälan som du kan använda till ditt försäkringsbolag. Annars får du räkna med att vänta i minst fem arbetsdagar innan du får den hemskickad till dig. Ett annat alternativ är att bege sig till närmaste polisstation och få hjälp med att printa ut en kopia.

Jag är så glad över att jag hade en mobilförsäkring via Telia. Den kostar mig 99 kr/mån men den gav mig en ny iPhone på en dag. Jag hade en självrisk på 750 kr och även om försäkringsbolaget skulle ta två arbetsdagar på sig så hann de med mitt ärende innan helgen så jag fick min nya mobil mycket fortare än vad jag hade räknat med. Hurra!!

För mig var det viktigt att tjuven inte skulle komma åt innehållet i mobilen. Mobilen i sig är ju bara en pryl. Men innehållet är ju en del av mig. Eftersom jag hade gjort det krångligt för förövaren så tvingas han till att fabriksåterställa den för att kunna sälja den vidare. Jag har även stöldspärrat själva telefonen så den som köper den kommer inte kunna använda den.

Så med andra ord är den helt obrukbar. Rätt åt honom!

Mina tips!

  • Säkerhetskopiera med jämna mellanrum så att du snabbt kan återställa ifall du måste byta iPhone.
  • Säkerställ att du har IMEI – numret på din mobil.
  • Aktivera Hitta min iPhone om du har en iPhone.
  • Se  till att ha en låskod som går på efter ett par minuters inaktivitet. Ställ även i att om man slår fel kod 10 gånger så rensas telefonen automatiskt på allt innehåll.
  • Se till att ha en bra försäkring.

Nu hoppas jag så klart att ni inte skall råka ut för samma sak som mig, men ibland kan olyckan vara framme och då är det bra och vara förberedd oavsett vad som hänt med mobilen. Allt blir så mycket enklare då.

UPPDATERING:
För dig som använder en androidmobil rekommenderas istället för Hitta min iPhone – Cerberus anti-stöld. Tack för tipset, Rose-Marie Lemke Zelin!

2 svar på ”Mitt är mitt – inte ditt!”

  1. Jesper Åström skriver:

    Grrr… och morr!!! Vilken jävel!!! Hoppas du mår ok! Blivit rånad ett gäng gånger i olika format.. och det kan sätta sig…

  2. Hej vännen, jag är ok. Mest bara arg. I fredags fixade jag nytt simkort och ny mobil men ändå. 😉 Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.