Nej! är alltid ett Nej!

Nej!

Först blir jag stum, vet inte riktigt vad jag skall säga. Jag läser om och om igen. Vill inte förstå och vill inte inse att detta är Sverige. Hur kan vi människor vara så korkade? Nu pratar jag egentligen inte om själva brottet i sig.  Jag har varit kunskap eller kompetens till att döma i brottsfallet, utan jag menar hur vi beter oss mot varandra. Bara för att vi har internet så försvarar inte det våra handlingar som medmänniskor.

Tänk på vad du skriver och varför! Olaga hot gäller oavsett om det är på internet eller inte. Jag lider så klart med alla brottsoffer men för det skulle jag aldrig komma på tanken och mordhota eller förtala någon, varken på eller utanför nätet. Nina Åkestam skriver bra om detta på Resumé. Hon har en fantastisk lista på saker vi kan göra för att förändra utfallet på domen.

Vi som vuxna måste vara bra förebilder! Vi måste lära ungdomar vad som är rätt och vad som är fel. Ett nej måste alltid vara ett nej. Ingenting annat. Vi måste även ha förståelse för att vid traumatiska upplevelser kan det vara vanligt att man blir paralyserad. Då kan det vara helt omöjligt att varken röra på sig, protestera eller överhuvudtaget göra något alls. Likhet med redlös berusande med andra ord. Lite så som Polis Martin  beskriver att killarna beskriver händelsen.

Sex skall vara på lika villkor. Båda parter skall vara överens oavsett kön. Inte heller skall alkoholpåverkan vara något som skall behandlas annorlunda om det är en tjej eller kille. För om det nu var fest, killarna var onyktra och tjejen onykter, då borde det vara lika? Att onykterheterna slår ut varandra, eller? Tyvärr är det då lätt att hitta bortförklaringar för killarna ”du vet grabbar, så kan det vara ibland”, medan man dömer och nervärderar tjejerna.

Men nu är vi överens om att detta måste bort, denna orättvisa. Att vi ser med nyktra ögon på vad som har hänt. Då kan vi också bli överens om att än en gång repetera att sex skall vara på lika villkor. Båda parter skall vara överens oavsett kön.

Som avslutning går mina tankar till den modiga 15-åriga tjej som vågade anmäla. Stå på dig! Du är en förebild inte bara för ungdomar utan även för vuxna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.