ABBA – Tack för musiken, men hur tänkte ni med ert museum?

ABBA

Sedan jag var liten älskade jag ABBA. Jag stod ett antal timmar framför spegeln med hopprep och sjöng låt efter låt. Frida var min favorit så det var alltid henne jag ville vara. ABBAs musik är verkligen tidlös, den var modern under 70-talet och för att idag vara klassisk och legendarisk.

I lördags var det äntligen dags för mig att besöka ABBA The Museum på Djurgården. Förväntningarna var på en väldigt låg nivå. Jag brukar inte vilja haussa upp saker, känns onödigt att lägga energi på.

Innan besöket rekommenderas att du bokar biljetter på internet. Du kommer nämligen inte kunna gå in när du vill utan du får boka en tid för att besöka museet. Det hade vi gjort, det vi sedan fick vara med om var det sämsta organisering jag har varit med om när det gäller både event, museeum, eller liknande aktiviteter.

När vi kom var det en lång, lång kö – inga skyltar som förklarade eller vägledde oss som hade biljetter att hämta ut, eller om du skulle köa för att köpa biljetter. Alla stod i samma kö. Kön växte och ingen visste någonting. Information = noll.

Stressen och irritationerna i kön växte, vi hade ju de flesta en tid och passa. Klockan gick och vi stod i kön, tiden som stod på våra biljetter överskreds. (Skrattades undrade vi om det hade med SJ och göra då det är SJ som sköter deras bokningssystem – försening oavsett hur de än gör). Det blev trångt. Stämningen blev inte bättre.

Nu pratar en ung kille, vi hör inget då vi står så långt bort. Folk mumlar. Jag tittar upp på de olika tv-skärmarna som visar reklam ovanför insläppet. Funderar på varför reklam är viktigare än information. Undrar också varför han inte har en mikrofon så vi alla kan höra vad han säger.  Ingenting händer. Vi står och väntar. Flera runt omkring oss är minst lika förvirrade som oss, om inte fler. Turister pratar med varandra på olika språk och även de undrar vad som händer.

Den unga killen står ensam i  insläppet och skall både aktivera audioguider på olika språk, kontrollera biljetter på alla han släpper in. Allt detta skall ske snabbt då vi är ett femtiotal som har biljett till en viss tid. När du bokar biljetterna så är det tidsbokning och de har ett antal platser per kvart under öppningstid.

Eftersom det fanns ingen information – så bokade vi inte någon audioguide. Det blev ju krångligt att man skulle betala det också separat. Vi ville ju inte vara krångliga eller i vägen. NI visade våra biljetter och stod sedan frågande. Var skulle vi gå nu? Ingen skylt eller någon information av personal. Vi fick fråga: Var skall vi gå nu? Svar: Ni skall gå ner två trappor. Jaha, vi fick nu trängas i en trång trappa ner, mot utställningen. En trappa ner finns toaletter och förvaringsskåp.

Efter att lagt in våra jackor, fortsatte vi en trappa ner. Biljetterna i handen, den måste vara med för de interaktiva aktiviteterna som vi skulle få uppleva. Först samlas vi i ett rum och får se på en kort introduktionsfilm på 2 minuter. Efter detta går vi in i ett annat rum och möts av svenska folkparken. Där finns lite historik bakom personerna i ABBA.

Det som gör mig ledsen är att det finns massa bra material till att göra en otrolig utställning med massa upplevelser för besökarna. Nu känns det bara rörigt.

bild 2

Ring, ring, bara du slog en signal… ja varför ringer ni inte??

bild 4 bild 5

Vilka underbara kläder och skor! Beundran är stor över ABBA som har burit dessa kläder!

Saker jag skulle vilja ändra på:
När jag hör ABBA tänker jag på all den underbara musik som de har gjort genom åren så önskar jag en tydlig musikresa genom utställningen.

Förutom att få upp fler informationsskyltar, gör även er mobilversion mer användarvänlig och berätta gärna vad du kommer få uppleva på museet. Jag rekommenderar att ni hyr in en storyteller som skapar mer berättade text. Jag som besökare vill bli inspirerad och informerad men med känsla. Statisk informationstext är inte alls passande här.

När jag kommer in vill jag hälsas välkommen med musik! Kan Wallmans, kan även ni? Jag vill ju få en musikupplevelse utan dess like… för det är just det, ABBA för många är en musikupplevelse för livet. Musiken skulle kunna slussa oss vidare genom tiden och genom detta berätta ABBAs historia.

Det finns hur många idéer som helst som ploppar upp. Ansvariga för museet får gärna kontakta mig så bjuder jag på en workshop! För mig är det viktigt att vi visar upp en sådant fint varumärke som ABBA på bästa sätt. Tyvärr fick jag inte någon bra upplevelse och kommer heller inte rekommendera andra att besöka det förrän det sker någon förändring.

Med ett pris på 195 kr för en biljett så förväntar jag mig mer.

tumme_ner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.