Låt oss prata om bilar

Nu skall jag berätta om mina bilar. De är inte många men jag har lärt mig massor om dem under alla dessa år. Kan finnas en del tips för er som funderar på att skaffa bil.

saab-900-847269_32601304

Min första egen bil var en vit SAAB 900 -81. Jag köpte den för 10 000 kr, 1996 och jag håller med om att en SAAB-ägare är bara glad två gånger i livet, när de köper den och när de säljer den. Säg något som funkade på den bilen. Jag hade aldrig kört en SAAB innan, var egentligen sugen på att skaffa mig en Golf, men lyssnade på min dåvarande sambo och köpa mig en stor monsterbil. Bilen fick namnet Bettan och hon gick när hon ville.

Jag kunde drömma mardrömmar om bilen, skulle den starta eller vilka delar skulle lossna på den? Jag tror allt krånglade med den. En gång åkte jag mellan Göteborg – Uppsala – Karlskoga och då lossnade avgasröret, vindrutetorkarna, och till råga på allt fick jag även byta batteri.

I Göteborg så hände något olustigt. En dag när jag skulle starta bilen så var det något som inte stämde. Jag satte mig i bilen och insåg att jag inte nådde fram till fotpedalerna. Någon hade alltså varit inne i min bil och suttit. Eftersom jag visste att det bara var jag som använde bilen åkte jag till Polisen och anmälde. Fick då veta att min bil hade varit synligt av några polisbilar då den hade åkt med misstänkta brottslingar som span hade koll på. Det roligaste var att de lämnade ju tillbaka bilen på samma parkering, dock inte på samma plats och det enda misstag de gjorde var att glömma ställa tillbaka stolen. Hade jag inte åkt till polisen hade jag kanske blivit misstänkt. Nu blev jag inte det utan de förstod att jag var helt oskyldig.

Några veckor efter detta så stal någon min bil. Jag fick besöka polisen igen och de skrattade åt mig. – En SAAB, den kan man starta med en glasspinne. Bästa bilen om du snabbt skall sno någon. Jaha tänkte jag. Men vad hjälper det mig? De fick tag på kvinnan som hade stulit bilen och hon blev åtalad. Hon hade snott över 100 bilar och jag blev kallad till Tingsrätten som vittne. Yrkade på ersättning men fick väl ett par tusenlappar som tack för att jag vittnade.

Ford_fiesta

Eftersom jag var utan bil så fick jag överta min mammas gamla bil då hon inte kunde köra längre. Min andra bil blev alltså en liten blå Ford Fiesta 1988 som gick bra. Lilla Blå gick inte snabbt men hon gick som en klocka – förrutom när det regnade. Då kunde hon stanna mitt på motorvägen och bara stå där tills regnet slutade. Sedan gick hon igen som en klocka.

I uppförsbackar gick hon kanske om man hade tur 80 km/timmen. Det positiva i den bilen var att man åkte inte dit för fortkörning. Bilen kunde inte köra mer än 120 på sin höjd, om man hade nerförsbacke kunde turen vara med en och man kunde uppnå en hastighet på 140.

3399842-mazda-323f-1-8i-16v-76kw-1

Min tredje bil var en Mazda 323F. Jag älskade verkligen min racerbil och den hade jag i flera år.  Den hade jag inga problem med utan mina pengar kändes väl investerade. Jag gav 45 000 kr för den och då var den ett par år gammal men för mig kändes den som helt ny.

När jag sålde den för 25 000 kr fem år senare kändes det som sagt att jag ändå hade gjort en bra bilaffär.

min_bil_LLN192Min fjärde bil var en Toyota Aygo. Den var helt ny och jag prenumererade på den i två år. Tyvärr så fick jag den både sönderslagen och sönder repad, vilket gjorde mig väldigt ledsen. Bilen i sig var perfekt som stadsbil och drog nästan ingen bensin alls.

15950_toyota_silver_mazda_3

Min femte bil blev en Mazda 3, årgång 2004. Jag köpte den 2008 och då var den så fin så. Nu börjar den krångla lite framför allt har den börjat rosta. När jag bodde i Göteborg hade jag kall garage och det skyddade en hel del men under mina första två år i Stockholm har jag inte haft garage utan bilen har fått stå ute även under vintern och det sätter sina spår.

Annars har jag varit väldigt nöjd med min Mazda under alla dessa år.

Mina tips för er som funderar på att skaffa bil:

 • Köper du en billig bil tillkommer alltid underhållskostnader (ibland 3 x mer än om du har en bil som kanske kostar dubbelt så mycket)
 • Köper du en helt ny bil, är du alltid livrädd för att något skall hända bilen
 • Köper du en bil som är endast ett par år gammal kan du göra riktiga fynd
 • Se till att ha en bra bilförsäkring och att bilen inte drar för mycket bensin så har du en bra kontroll över kommande kostnader
 • Oavsett bil så tillkommer alltid bilskatt, (trängselavgift i Stockholm och Göteborg), parkeringskostnader samt eventuella böter. Gör man en bilbudget så skall även dessa räknas in.

För min Mazda 3 betalar jag årsvis:

Kostnader
Bilskatt 1300 kr
Försäkring, helförsäkring 4200 kr
Bensin 7200 kr
Parkeringsavgifter 2400 kr
Trängselavgift 600 kr
Besiktning 450 kr
Böter 2000 kr
Bilverkstad 5000 kr
SUMMA 23 150 kr

Bil kostar alltid pengar, men är också en otrolig frihet. Jag kommer alltid vilja ha bil, men kommer framöver titta på bilar som är mer miljövänliga. Det ena behöver inte utesluta det andra.

 

 

Ett svar på ”Låt oss prata om bilar”

 1. Therese skriver:

  Hej Suzanne! Såg Att du läst boken Dumpa honom han vill ändå inte ha dig. Jag vill Väldigt gärna köpa den och undrar om du vill sälja? Sen finns inte någonstans nämligen!

  Zatterqvist@gmail.com
  0725313399

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.