Sverige är ett mångkulturellt land

Jag vill påstå att Sverige är ett mångkulturellt land oavsett om vi vill det eller inte, så är det bara så. Jag är stolt över det, jag är oftast stolt över att vara svensk. Även om det finns flera saker som jag tycker vi måste bli bättre på.

metro20130304Metro, måndag 4 mars 2013, sid 28

Idag läste jag en insändare via Facebook om hur SL-resenärer kände sig kränkta över att behöva visa pass. Visst har de rätt, varför skall man behöva visa det bara för att man har ett utseende som inte stämmer överens med den typiska svenska normen? Jag brukar som sagt aldrig nästan tänka på det för jag har tack och lov inte varit drabbad. Men stämmer det? Eller är det så att jag själv har valt att inte se problemen utan väljer att blunda för dem?

När jag bodde i Göteborg och turade över till Danmark, då blev jag alltid tagen av tullen. Likaså har det varit när jag har rest utanför Sveriges gränser. Kontrollfrågor om jag verkligen är svensk, var jag är född, att jag inte ser svensk ut osv. Men jag kan inte minnas att jag har blivit rasistiskt behandlad i Sverige. Inte av människor som vill mig illa, kan hända att det har varit en del som sagt något på grund av okunskap, men det är en helt annan sak.

Kunskap anser jag är viktigt när man lever i ett mångkulturellt land. Förståelse, respekt och ödmjukhet är också viktigt ifall man vill skapa ett harmoniskt samhälle. Det betyder inte att man måste tycka om allt som andra gör, men det gör att man kan förstå, man kan respektera och man kan visa ömhet mot varandra.

Samma ledord kan man som företag använda mot sina kunder. Om vi tar exempelvis SL:
Kunskap: Informera om varför polisen gör ID kontroller
Förståelse: Förklara varför det är bra om alla oavsett utseende tar med sig en legitimation när de reser
Respekt: Även nämner att de förstår att resenärerna kan känna obehag, men att detta är en rutinkontroll som de vill göra eftersom de vill höja säkerheten
Ödmjukhet: Även påtalar att om någon känner sig kränkt eller på något annat sätt påhoppad och illa behandlad, vem man skall kontakta. Att de i samarbete med polisen hoppas göra dessa kontroller på ett sådant smärtfritt sätt som möjligt.

Om SL har de gjort detta, hade inte det känts lite bättre? Jag tycker det, oftast är det så som Benjamin Disraeli (1804-188) lär ha sagt: ”Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap.”

 

 

 

3 svar på ”Sverige är ett mångkulturellt land”

  1. En fråga från en okunnig icke-stockholmare: SL gör alltså ID-kontroller bland sina resenärer? Jag undrar varför.

  2. Hej Per-Anders! Som jag förstår är det av säkerhetsskäl att resenärerna skall känna sig tryggare när de åker t-bana. Pågår massa diskussioner kring detta då många tycker detta är kränkande att polisen väljer ut pga hudfärg.

  3. stolt värmlänning skriver:

    hmm du skriver att du är stolt svensk,då är du rasist enligt pk media och fredrik landsförrädaren reinfeldt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.