Skärmavbild 2013-03-10 kl. 18.37.22

Under fredagskvällen och helgen har jag försökt följa det som hänt på #Gräv13 (Grävande journalister). Jag är inte någon journalist och är inte någon engagerad feminist, men jag gillar inte när folk blir illa behandlade eller när folk utövar elitism. Vi är alla lika mycket värda oavsett kön, färg eller ålder. Vi har bara olika sätt att uttrycka oss och kommunicera.

Jag tar därför inte ställning till Maria Sveland åsikter utan detta handlar om att jag inte gillar hur hon blev behandlad. När jag läser igen vad som har sagts så handlar det om maktspel blandat med elitism.

Ni kan läsa mer här om vad som har hänt:
Ajour
Bisonblog
Täppas Fogelberg
Expressen
Twitter

Jag reagerade när jag såg tweets från Sofia “Mymlan” Mirjamsdotter och om hur Maria Sveland blev behandlad på scen. Ofta är det ju så att ingen vågar säga ifrån. En del förstår nog inte vad som händer och de som gör det vet inte hur de skall agera. Men Sofia och Linda Evereus gjorde precis som man skall, de sa ifrån. Att detta var inte ok, detta var inte roligt att se hur en grupp av vuxna människor utövar “mobbning”.

Det konstiga är att de själva verkar inte heller förstå varför? Männen i panelen (Janne Josefsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg) försöker prata bort det och de två kvinnor (Britt-Marie Matsson och Sara Wennerblom-Arhen) som var med gör allt vad de kan för att behålla sin position i maktspelet och vara accepterade av de andra spelarna (männen).

Viktigt är dock att skilja på maktspel och elitism. Maktspel är något som utövas för att uppnå en position i hierakin, medan elitism handlar om tron att man själv är mer värd än någon annan, att man har speciella privilegier osv. I detta fall tycker jag att männen utövar elitism, bara Täppas kommentarer kring Sofia bevisar detta: “medan en förvirrad Bloggerska, Sofia Mirjamsdotter”.

Sofia är långt ifrån en förvirrad Bloggerska, hon är en av de bästa journalister vi har i Sverige. Hon är duktig på att gräva fram fakta, hon skriver utifrån hur hon ser på saker och ting oavsett var hon skriver. Att hon har valt att jobba digitalt gör henne inte till en mindre värd som journalist och det är där som elitismen visar sig. Täppas påpekande visar hur han ser på Sofia, bara som en bloggerska.

Allt detta hände på Internationella Kvinnodagen, och vi undrar varför vi måste fira den varje år?

Jag vill med detta säga tack till Sofia och Linda för att ni vågar säga ifrån. Vi behöver fler sådana som er! Mer civilkurage i vårt samhälle!