Stäng inte ut ungdomar från sociala nätverk!

dislike

Fel, fel, fel!!, som Brasse skulle ha sagt till Magnus och Eva (Fem myror är fler än fyra elefanter). Precis så reagerar jag när man gör som Facebook och Instagram för alla som är under 13 år. Det handlar inte om att jag inte förstår, det handlar om att vi inte tar ansvar för hur den nya generationen skall få chansen att växa in i ett digitalt samhälle. Det som förvånar mig är varför man inte tänker steget längre? Att det kan finnas lönsamhet och att man väljer att utesluta istället för att inkludera. Låta barn och ungdomar får vara med, men med en behörighet som är anpassad utifrån deras ålder. Där föräldrarna får ta del i vad barnen gör och de säger, vem de har kontakt med osv. Detta är inte svårt, det handlar om att man har inte tagit ansvar i hur detta skall hanteras. Kan tänka mig att de flesta föräldrar skulle vara glada över att få sina barn registrerade med ungdomskonto, kan även tänka mig att Facebook skulle kunna ta betalt för tilläggstjänster.

Några idéer till Facebook och Instagram

 • Skapa ungdomskonton med tillhörighet till någon förälder
 • Låt föräldrarna välja vilken typ av notifiering de vill ha utifrån:
  • Nya vänner
  • Meddelanden
  • Position
 • Låt alltid föräldrarna kunna komma åt det ungdomskonto de är kopplade till
 • Notifikationer om ev spam osv kommer alltid även till föräldern
 • Hårdare SPAM och reklamfilter
 • Möjlighet för föräldrar att kunna radera innehåll på ungdomskonto
 • När ungdomarna får sitt konto ge dem en rundtur i hur tjänsten fungerar samt tips på vad man säger och vad man inte säger till varandra
 • När ungdomarna blir 16 år övergår kontot till en normalt konto. Både ungdomen och föräldern får notifikation om att ungdomskontot är avslutat.

”Nej men mina barn behöver inte alls vara på Facebook”

Nej kanske inte, men många barn är. Många föräldrar har skrivit in dem fast de är långt under 13 år, detta för att det finns tjänster som barn och yngre tonåringar vill komma åt. De vill kunna spela och tävla mot sina vänner, och det gör de via facebookinloggning. Har de fått Spotifypremium-konto och så är även det kontot kopplad till Facebook. Jag hoppas att fler företag tar ställning och förstår hur viktigt det är att vi lär oss hur vi skall möta våra kunder på nätet oavsett ålder.

Andra som har tagit upp ämnet är:
Niclas Strandh
SVT
DN

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.