Små saker kan förändra andras liv

Ibland funderar jag på som driver mig till att göra vissa saker. Vad som får mig att orka göra saker fastän krafterna nästan är helt slut. Jag inser att en stor drivkraft hos mig är att jag vill vara med och förändra världen. Det låter stort och dramatiskt, men för mig handlar det mer om att göra små saker som kan förändra andras liv.

Ända sedan jag flyttade hemifrån 1991 har jag haft ett projekt att varje år hitta en hjälporganisation som jag har skänkt pengar till eller gjort något för. I år är det Rosa bandet som kommer få mitt stöd. Jag gillar hur de har gjort det enkelt för mig att på internet själv sätta upp en kampanj och har beslutat mig för att hjälpa till så gott jag kan.

För jag tror att det är just de här små sakerna som kan förändra världen. Stora saker, kräver oftast stora beslut som aldrig blir genomförda, medan man med små saker kan ta snabba beslut och få saker och ting att hända.

En annan bra sak om man verkligen vill vara med och förändra världen är KIVA, där man lånar ut pengar i form av mikrolån till lokala entreprenörer. Detta tror jag skarpt på. Ge folk verktyg så att de kan klara sig själva. Inga pengar som försvinner bort i administration.

Så nu min fråga till er, vad brukar ni göra för att hjälpa till?

4 svar på ”Små saker kan förändra andras liv”

 1. Hej!
  Jag tycker det är jätte bra det du gör.
  Själv försöker jag göra något för andra, men jag har inget jobb och jag får pengar av mina föräldrar så jag kan inte hjälpa andra med pengar tyvär. Jag önskar jag kan det senare i livet när jag får ett fast jobb. Så jag letar efter ett annat sätt att kunna påverka och hjälpa andra. Men jag har inte hittat några idear än tyvärr. Jag blir glad om du har några idear.
  Iman

 2. Hej Iman. Tack för din kommentar. Man behöver inte ge pengar, allt handlar inte om det. När gäller små saker som kan göra skillnad så kan ett enkelt tack betyda mycket. Har du inte något jobb kan du alltid göra andra saker för andra. Nu vet jag inte hur gammal du är om du bor hemma eller om du bor själv. Men min tanke gick till dina föräldrar som hjälper dig med pengar. Kan du tänka dig att hjälpa dem nu när de hjälper dig? Kanske laga lite mat åt dem, se till att diska och städa så det är rent och fint? Säga till dem hur glad du är för att de finns och att du verkligen uppskattar att de hjälper dig? Det är en bra början tycker jag på att göra förändring inte bara i ditt liv utan även i andras. Hade jag varit din mamma eller pappa så hade jag blivit enorm glad och stolt över ett sådant barn. Stor lycka till!

 3. Hej igen! 🙂
  Jag vet att detta kommer låta lite konstigt men här kommer lite info om mej för att göra bilden more clear for your. Det kanske är bra för jag vill få lite hjälp me att hitta något att bedra med.
  Jag är 21 år och pluggar på ett universitet i Iraq. Jag har bott i sverige i 9 år ungefär och vi flyttade till vår hemland för fyra år sen. Sen vi kom hitt har jag spenderat all min tid på mina studier för att det var riktgit svårt me språk och själva skolan..och själva livet i stort sätt om jag ska va helt ärlig. Så de va mycke plugga plugga plugga tills jag lyckades komma in på ett bra universitet. Jag pluggar engelska och franska och religion och andra saker om människo rättigheter. Mina föräldrar vill inte att jag skaffar jobb nu förrän jag blir klara me mina studier och skaffar utbildning..så jag bor fortfarande hemma och får mina pengar utav mina föräldrar. Det är lite svårt att beskriva hur min situation är eller det liv jag har (som jag är rätt nöjd med) så jag gör inte mycke på min vardag så jag har alltid letat efter något att göra för att känna att jag faktiskt finns i den världen och att jag kan påverka och hjälpa andra. Jag har lite små tankar om att göra små program om olika ämne för att jag är ganska bra på datorer och layout och sånt stuff.. och sen ha en undervisning på universitet inför mina kamrater..me hopp om att det kanske kan hjälpa andra eller liksom ge nån kunskap eller få andra att tänka på att göra något liknande..Jag vet inte, det låter säkert helt knasigt alltihop men Jag har googlat och försökt hitta ett ämne som lockar mej och som får mej att jobba med me hela mitt hjärta för då ger jag bäst resultat. Jag hoppas detta inte var för tråkigt för dej att läsa. Men jag tar gärna tips om du har tankar och idear.
  P.s Jag har världens bästa föräldrar och jag gör verklige det bästa för att få dem att va glada och dem är inte så krävande vilket gör det lättare för mej. Men att inte ha något mål i livet, annat än att lyckas me mina studier..då blir man rätt uttråkad.
  Tack! :))

 4. Hej Iman! Om jag har förstått dig rätt så bor du i Irak igen ett par år i Sverige och läser på universitetet? Det är ju en bra början. Utbildning är bra och ha oavsett vad man läser. Ibland är det svårt och veta vad man vill göra. Jag är likadan, det är inte alltid enkelt att veta vad som är bäst för en. Jag brukar tänka att om jag gör saker som jag tycker är kul, så blir jag oftast väldigt bra på dem. Om jag blir bra så finns det alltid möjlighet för mig att tjäna pengar och göra en karriär. Hittills har det funkat. Jag gillar även att göra saker för andra, det får mig att må bra. En varm känsla som sprider sig när man ser att man har lyckats göra någon glad eller lycklig. Utgå från dig själv först, vad vill du göra och vad tycker du är kul? Gillar du att göra praktiska saker som att ex. snickra, måla etc eller är du mer teoretisk? Om jag kan stötta dig eller hjälpa dig på något sätt inspirera/motivera dig att gå vidare så är det bara och höra av dig. Skönt att du har bra föräldrar och att du uppskattar dem 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.