Varför vill jag ha 4G?

Ja, snart kommer LTE pre-4G. Man kommer då kunna få hastigheter upp till 100 Mbps ned och 50 Mbps upp för varje 20 MHz.e Efter LTE kommer 4 Generationens mobiltelefoni 4G med betydligt högre hastigheter.  Detta är den enda fakta jag kommer skriva för det är inte alla siffror som jag funderar på. Det är mer vad kan jag göra när hastigheterna blir så höga. Jag vet att när vi gick över från ISDN till bredband så sas det att nu skulle man kunna göra allt för hastigheterna vart så höga. Men framför allt så fick man ett fast pris på internet. Innan betalade man ju per minut. Använde man duocom eller ISDN så betalade man dubbelt om man ville ha högre hastighet genom att nyttja ”dubbla kanaler”. Redan då började vi prata om VOD ( Video on Demand), tyvärr så blev det då inte någon hit för man var inte ”mogen” för det då. Nu är vi det, nu använder alla Youtube och många börjar även titta på SVT Play eller Prima, eller TV4 anytime. Idag är vi rätt vana vid att ha en hög hastighet på internet. Vi har idag Turbo-3G på mobilt bredband med upp till 7,2 Mbps som vi kan ta med oss vart vi vill, men det är fortfarande inte det som är viktigt.

Om vi nu skall våga tänka framtid och vision så är det intressant och se vad man kan tänka sig att vi gör med all hastighet om ett par år. Kommer alla använda det och till vad? Kommer vi ha hem som är superuppkopplade med internet draget till våra köksmaskiner? Kommer det finnas intelligenta kylskåp som talar om att det är dags att handla nya varor? Där man kan via sin kyl och frys beställa hem basvarorna när de håller på att gå ut? Kommer det bli så? eller är det bara överdramatiserat? Vad mer kan man använda denna snabba hastighet? Jag ser att vår livsstil redan idag är präglat till stor del av internet. Om ett par år kommer alla ha en superdator i sitt hem som är navet i hjulet. Vi kommer via den kunna titta på tv, film, internet osv. Idag kallar vi det för Mediacenter, vad det kommer att kallas då, är jag inte säker på men den kommer få en centralplats i allas hem. Vårt intresse för att kommunicera med varandra kommer att öka. Vi kommer att fortsätta att nyttja olika kommunikationskanaler via internet. Vi kommer kunna ringa via internet ( typ skype ) vi kommer kunna vara kontaktbara via olika typer av communities ( typ facebook, twitter, jaiku eller bloggy), vi kommer kunna få en integrerad värld mellan digital-tvn där man kommer kunna ange sin status, ta emot meddelanden, notifikationer osv. Vi kommer även kunna göra egna tv-program med bättre upplösning än idag ( typ bambuser eller kyte) vi kommer dela videoklipp med varandra via internet sajter som youtube. Vi kommer kunna ha tjänster som hemmalarm med kameror kopplade till våra mobiltelefoner. Öppna dörrar via sms. Online spel kommer att öka från att vara spel riktade mot gamers kommer nu sällskapsspelen att breda ut sig så att sådana som jag som aldrig spelar ändå kommer att hitta något som jag vill prova på. Sharing, eller Dela som vi säger på svenska kommer vara något som under nästkommande år är det som är den röda tråden när det gällande internet. Man vill dela sina upplevelser med andra på ett eller annat sätt. Med den hastighet som utvecklingen sker kommer även olika program, applikationer att utvecklas och lanseras.

Men tillbaka till min fråga: Varför vill jag ha 4G?
Jo, jag tror att det vi inte vet nu, kommer att visa sig inom kort och då kommer jag säkerligen vilja ha snabbare hastighet. För vem visste vad man ville ha när man hade endast 56k modem? Vi kunde bara drömma och fantisera. Idag har vi det, vi drömmer vidare och det är detta som är en del av utvecklingen. Det är detta som driver världen framåt, det vill säga vår fantasi.


2 svar på ”Varför vill jag ha 4G?”

  1. Oj, nu har jag läst lite grekiska för mig:)
    Ville bara titta in och säga hej!

  2. Tack Bettan, det har varit hysteriskt på jobbet, smygläser din blogg ändå.. snart kommer del 3 i din skola. Förstod att detta var grekiska för dig… hehe… Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.