Ikväll släpps iOS 11 och watchOS 4

En ny iPhone eller en ny Apple watch är ingenting om den inte får även en ny mjukvara. Ikväll släpps alltså uppdateringarna av iOS 11 och watchOS 4. Men vad är det för nyheter och hur påverkar det mig som har en äldre Apple pryl?

Först av allt – se till att säkerhetskopiera din gamla telefon innan så att inga inställningar försvinner. Jag har inställningen iCloud-säkerhetskopia på, men för säkerhetsskull så ser jag till att säkerhetkopiera samma dag. Jag tycker att ett av Apples bästa säljargument är just att allt finns samlat i molnet och att du kan enkelt komma åt det om du vill eller måste byta telefon.

För att hitta hur du säkerhetskopierar, gå in på Inställningar – Klicka längst upp på Apple-ID – iCloud – iCloud-säkerhetskopia.

Uppdateringarna brukar komma runt 18-19 på kvällen, svensk tid och de första timmarna kommer det vara långa laddtider då det är många som vill uppdatera samtidigt i hela världen. Men så har det alltid varit. Vet man bara om det så kan det ändå ha sin tjusning… 😉

Vilka modeller kan uppdatera till nya iOS 11?
Från iPhone 5s och iPad mini 2 och framåt.

Vilka är de största nyheterna och vad betyder det för mig?
Först och främst så är denna uppdatering störst för dig som har en iPad. Men det finns en hel del godsaker även för dig med en iPhone.

Filer – Den nya appen Filer kan du samla alla dina filer på ett och samma ställe. Där kan du enkelt söka, bläddra och sortera dem. De senaste filerna visas på en egen plats. Du kan hantera de filer som är på din iPhone, iPad eller din dator om du är inloggad med samma Apple-ID samt på andra tjänster så som Box eller Dropbox.

Dock – Nya Dock förändrar iPad i grunden. Du har tillgång till den oavsett vilken app som är öppen.  Du behöver bara svepa med fingret när du vill öppna en app eller växla mellan de olika apparna. Du kan dessutom anpassa den genom att lägga till fler appar du tycker om. De appar som du nyligen har öppnat och appar som är öppna på din iPhone eller Mac visas till höger om Dock. Nu börjar din iPad och din iPhone  kännas mer som en dator.

Multitasking – Multitasking fungerar enklare och mer intuitivt än någonsin i iOS 11. Medan du använder en app kan du enkelt öppna en annan app direkt från Dock. Båda blir då aktiva i Split View och Slide Over. Du kan dra den andra appen i Slide Over till vänster. Du kan också gå tillbaka till dina App Spaces-favoriter i den omgjorda appväxlaren.

Dokumentscanner – Den nya dokumentskannern i appen Anteckningar känner automatiskt av dokument, skannar , beskär och rätar upp bilden och tar bort eventuella reflexer. Du fyller i de tomma fälten, skriv under med Apple Pencil (om du har en sådan), sparar dokumentet och kan sedan enkelt dela det.

Snabbare tangentbord – Bokstäver, siffror, symboler och skiljetecken finns nu på samma tangentbord, så du kan säga hej då till att växla fram och tillbaka. Nudda bara en tangent nedåt för att snabbt välja det tecken du vill ha. Du kan även välja att ha en tangetbord som fungerar med en hand.

AR –  (augmented reality, även kallad förstärkt verklighet) iOS är världens största plattform när det kommer till förstärkt verklighet. Spel och appar kan i och med denna uppdatering ge minst sagt uppslukande upplevelser som sträcker sig långt bortom din egen skärmen. Med hjälp av den senaste tekniken inom AR kan du renovera ditt hem digitalt, uppleva en stad du aldrig varit i och till och med prova en ny tatuering. Möjligheterna är oändliga.

Nya filter – Nu kommer nya filter med inspiration från klassiska fotostilar till kameran till din iPhone och iPad. Porträttbilder blir mer uttrycksfulla. Hudtoner blir mer naturliga. Och tack vare ny komprimeringsteknik kan du ta bilder med samma kvalitet som tidigare, men med bara halva filstorleken.

Kontrollcenter – I och med iOS 11 har Kontrollcenter har fått en helt ny utformning.  Nu kan du anpassa så att det innehåller de inställningar du använder oftast. Du kan lägga till en genväg till Röstmemon eller dämpa belysningen i vardagsrummet via en genväg till Hem. Med 3D Touch får du dessutom tillgång till ännu fler kommandon i Kontrollcenter.

Ny App Store – App Store har fått en helt ny design som ska hjälpa dig att upptäcka nya appar och spel du inte kan vara utan. Du hittar dagliga reportage från Apples redaktörer, en speciell flik för spel, listor över alla möjliga slags appar och mycket mer. Även Apple har börjat med content marketing med andra ord.

 

Nya watchOS 4 – är enligt Apple, Mer intuitivt, Mer intelligent, Mer du.

Apple är idag den största tillverkaren av smarta klockor och idag släpps uppdateringen av watchOS 4.

De största förändringarna i operativsystemet är en del designförändringar. Framför allt är det för att du som användare ska enklare kunna komma åt de funktioner som du använder mest. Siri får en större betydelse precis som i macOS och iOS.

WatchOS 4 kommer även med några nya urtavlor, med bland annat figurer från Toy Story men även andra som är baserade på olika kalejdoskop.

Apple Watch ska vara din givna träningskompis samt verktyg för dig som vill ha koll på din hälsa. I och med uppdateringen kommer klockan ha stöd för olika NFC-läsare. Du kommer bland annat kunna på olika typer av gym, få över statistik från den maskin som du tränar på till din klocka. Antar att denna teknik även kommer kunna nyttjas till andra liknande saker framöver.

Se till och börja med att uppdatera din iPhone innan du börjar med uppdateringen av din klocka. Uppdateringen hittar du i Appen Watch – Allmänt – Programuppdatering.

Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.