Vad händer när ett företag har dåligt ledarskap?

Dåligt ledarskap är som att få en riktig käftsmäll rakt i ansiktet. Det gör fruktansvärt ont på alla sätt och vis och drabbar kanske inte alltid rätt personer. Ja lite så är det. Ledarskap är så otroligt viktigt för ett välmående företag.

Jag vill påstå att ett företag med dåligt ledarskap kommer få stora problem. Det är bara en tidsfråga innan effektiviteten sjunker, drivkrafterna inom företaget minskar och personalen börjar fly. Efter ett tag kommer det även bli svårt att rekrytera nya medarbetare.

Vad jag anser är dåligt ledarskap:

1) Lyssnar inte på någon
En dålig chef lyssnar inte på sina medarbetare utan går hela tiden sin egen väg. De prioriterar inte sina medarbetare alls utan tar alltid den enkla vägen genom att hellre maila sina medarbetare än tar sig tid istället för att lyfta telefonluren eller boka in ett fysiskt möte. De skapar aldrig någon känsla att de tar sig tid och lyssna och de toppstyr sin organisation genom att köra över både sina underchefer och medarbetare i minsta lilla detalj beslut. De litar inte på att andra kan sitt jobb utan litar bara på sig själva.

2) Övervakar sina medarbetare
En dålig chef övervakar sina medarbetare i allt de gör. De mer eller mindre väntar på att du som medarbetare ska göra ett fel som de kan klanka ner på. Känslan de skapar är tydlig övervakning, medarbetarna känner sig kontrollerade och kommer aldrig prestera på topp, då de är livrädda för att inte kunna leverera det som förväntas av dem. De kommer aldrig att lyckas med sina uppdrag och organisationen är helt ineffektiv.

3) Fokuserar på siffror istället för på medarbetarna
En dålig chef ser bara till siffror och uppgifterna och inte på hur medarbetarna mår eller hur deras förutsättningar är för att kunna lyckas med sitt arbete. Att bara känna sig som ett anställningsnummer är aldrig kul eller inspirerande. Det ger tydliga signaler till medarbetarna att de är absolut utbytbara och att deras värde är lika med noll.

4) Kan inte hålla sig till rutinerna
Att tvinga andra att hålla sig till rutiner men själv inte göra det blir ett otydligt budskap till resten av organisationen. Signalen blir tydlig att chefen gör som den vill, men att alla andra bara ska rätta sig in i leden och göra som det är tänkt blir väldigt inkonsekvent och ineffektivt. Medarbetare respekterar ledare som är tydliga och som är rättvisa. Inte tvärtom.

5) Tydliggör inte vilka förväntningar
Om en ledare inte har klar bild över vad som är framgångsrikt och vad som förväntas kan heller inte medarbetarna göra det. Detta ansvar ligger på ledaren. En bra chef är tydlig och klargör vad som förväntas av medarbetarna och arbetar aktivt med att skapa förutsättningar för att de ska kunna klara sina uppgifter.

6) Dålig på att feedback – oavsett positivt eller negativt
En dålig chef ignorerar att ge feedback till sina medarbetare. De prioriterar allt annat och inser inte kraften i att vårda sina medarbetare. Att coacha sin personal och vägleda dem till att göra rätt saker och ge dem konstruktiv och objektiv feedback är aldrig fel, snarare ett verktyg till att lyckas med sitt ledarskap.

7) Dålig på kommunikation
Kommunikation är a och o. Likaså är kunskap. Om chefer och medarbetare delar kunskap mellan varandra och skapar en bra kommunikation mellan varandra ökar chansen till att lyckas så oerhört mycket. En chef som inte kommunicerar utan bara dikterar får heller aldrig bra kunskap från sina medarbetare. De skapar på så sätt en illusion om hur saker och ting fungerar och kommer leva i en bubbla som en vacker dag spricker när verkligheten kommer ikapp.

8) Fattar helt egna beslut
Att hela tiden fatta egna beslut utan att förankra det med sina medarbetare kommer göra jobbet som chef väldigt ensamt och tråkigt. Du kommer alltid få stå till svars för det beslut du har tagit och alla både uppifrån och underifrån kommer ifråga sätta det du gör och varför.

Att förankra sina beslut med sina medarbetare gör jobbet som chef enklare och processen att få det och hända blir oftast så mycket enklare. Oftast är det medarbetare som sitter på den kunskapen om hur ett beslut ska kunna realiseras och inte chefen. Utifrån ett affärsperspektiv blir också oftast ett chefsbeslut som inte är förankrat mycket mer kostsamt än om förankring har skett med medarbetarna.

9) Tar inte ansvar utan skyller på andra
En dålig chef kan heller inte ta på sig ansvaret när något beslut går fel utan skyller gärna på andra. Helst på okunnig personal och medarbetare. En bra chef däremot tar alltid ansvar och låter aldrig en enskild medarbetare få ta smällen. Det yttersta ansvaret ligger hos chefen och det är också därför chefens ansvar om något går fel.

10) Har inget sinne för humor
Sist men inte minst. I allt allvar så är det viktigt att det ska vara roligt att arbeta tillsammans. En chef som inte prioriterar det får en jobbig uppförsbacke. Humor och glädje är viktiga ingredienser för lyckat ledarskap och för bra sammanhållning.

Är det några andra saker som saknas? Som ni hade velat ha med på listan?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.