Tänk om….jag hade tvingas fly till USA

Ibland funderar jag på hur bra vi ändå har det här i Sverige. Tänk om jag hade tvingats fly? Tänk om USA var enda landet som jag kunde fly till. Nu är det ju inte så, men ibland kan man leka med tanken – tänk om….
Jag är glad över att jag och pappa hann åka dit innan Donald Trump kom till makten.

Jag tycker han är lite skrämmande. Kanske mest för att hans värderingar är så långt ifrån mina. För mig är alla människor lika värda oavsett kön, nationalitet eller ålder. Det spelar ingen roll.

Men om vi nu leker med tanken att jag måste fly till USA. Kommer de överhuvudtaget släppa in mig? Kanske inte nu med tanke på vad jag skriver. Kan detta klassifieras som hot mot USA? I Sverige är vi uppvuxna med yttrandefrihet. Den ska vi vara rädda om.

Om de nu släpper in mig. Hur kan jag försörja mig, jag har ju inget greencard? Kommer jag då tvingas till att jobba svart? Kommer det skilja sig mot att jobba svart i Sverige? Skatten är ju lägre i USA men samtidigt får man ju mindre för pengarna. Så hur skulle detta påverka mig? Jag antar att det enda jag skulle äga är en mobiltelefon den skulle ju vara min kontakt till omvärlden. Inga andra prylar hade varit viktiga.

Jag funderar också på om jag nu inte hade något jobb, var hade jag varit tvungen och bo? På gatan eller i någon sunkig lägenhet med rivningskontrakt. Jag hade också hade problem då jag inte har greencard, kan jag inte jobba så kan jag inte heller ha råd med något bättre boende. Lite moment 22 med andra ord. Här har vi inte likadant. Här får du bidrag och du får inte jobba förrän du får uppehållstillstånd. Vilket i sin tur kan ta flera år.

Ja detta är bara några av de tankar som snurrar kring detta. Men det är också då jag känner mig tacksam för det vi har här i Sverige.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.