När kommer robotarna ta över?

För det första måste man kanske definiera vad är en robot? Men enligt Wikipedia är det en teknisk anordning, oftast en elektromekanisk maskin som styrs av elektronisk programmering, som utför fysiska uppgifter. En maskin som kan utifrån data utföra olika handlingar.

Den första kända robotritningen som finns bevarad sägs vara ritad av Leonardo da Vinci och var en robotriddare. Den var visserligen väldigt primitiv om man utgår från hur vi tänker idag, men ändå väldigt före sin tid då det var redan på 1400-talet. Tanken var att den skulle ersätta människor i tunga och farliga arbeten. Men det var inte förrän på 60-talet som det började komma ”riktiga” robotar och det är först nu som vi med dagens teknik kan börja skapa ”tänkande” maskiner.

Men bakom varje maskin måste det finnas en människa som tänker och utarbetar hur den ska tänka. Den kan inte göra allt arbete åt oss. Frågan är om den någonsin kommer kunna bli ”smartare” än oss. Oavsett är det spännande och se vad man med teknik och med våra erfarenheter kan skapa för att underlätta saker som kan göras mer mekaniskt. Förr så trodde man att alla robotar skulle se ut som människor och göra det som en människa kunde göra. Nu mera ser man till funktion, alltså en robot kan ersätta olika moment och mer vara en teknisk funktion.

Vad tror ni att det kommer finnas för olika typer av robotar i framtiden och kommer de vara smartare än oss människor?

Vad skiljer världens häftigaste robotar 2012 mot nu fem år senare? Jag tycker det skiljer en hel del och ser med spänning fram mot vad vi kan se i framtiden.

På mitt jobb har de gjort en hel del intressanta saker kring robotar och digitalisering. Läs mer om det på telia.se/ailet

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.