Låt internet vara vår fristad

Saker som gör mig ledsen i själen är när vi människor är medvetet elaka mot varandra. Att säga vad man tycker betyder inte att man måste vara elak, det beror helt på hur man säger saker och ting. Alla har inte en agenda med massa intriger utan vill bara ge feedback oavsett om den är positiv eller negativ. Men som sagt detta är något helt annat.

Det som fick mig och reagera igår var hur vuxna (i detta fall var det flesta män) kan ge sig på verbalt en 17-åring med så kränkande ord. Jag tycker det är fruktansvärt! Det spelar ingen roll att hon är känd, det spelar ingen roll att hon har starka åsikter. Det som spelar roll är hur man bemöter andra. Att sedan tro att detta är helt ok att skriva på internet men att det är sådant man inte kan säga till en människa IR (In real life) är helt sjukt. Förstår inte folk att om du skriver något på internet så är du inte anonym, ditt språkval präglar din personlighet och att olaga hot är straffbart?

Att vuxna ger sig på barn och ungdomar är så fel. Jag anser att stora communityn som exempelvis Facebook och Instagram har en skyldighet att ha funktioner där man kan rapportera in de personer och kommentarer som är olagliga eller på gränsen till olagliga. Dessa skall sedan skickas automatisk till Polisen som i sin tur skall öppna en förundersökning.

Allt behöver inte vara så svårt men om det är ett olaga hot så är det är olaga hot. Om bevismaterial har inkommit via de sociala medierna så är det ju lätt att göra en bedömning. Antingen går det vidare till åtal, eller så får personen en varning. En varning innebär dock att detta finns registrerat och kan användas ifall personen anmäls igen. Då kan man kartlägga mönstret på personernas beteenden. Det kan också klart visa sig att personen bakom hoten har använt sig av någon annans identitet. Då anmäls så klart det med, det är ju också ett brott.

Jag tror att det måste till drastiska förändringar för att folk skall förstå allvaret. Detta är ju bara det rättsliga. Men hur påverkar detta människorna som blir drabbade? Jag är ingen feminist, jag är humanist. Även om det skrivs massor om att detta händer mest tjejer så är det absolut lika allvarligt om det gäller killar. För mig spelar det inte någon roll, det är handlingen som är det allvarliga. Att kränka andra människor så hårt och komma med hot om våldtäkt och mord är inget som kan bortförklaras med att – Oj det var bara något jag skrev på internet.

För mig är internet en fristad. Där skall vi kunna prata fritt och en plats där vi skall kunna må bra. Alla skall kunna ha den känslan. Alla. Så kan vi inte enas om att försöka hindra den här negativa trenden med elakheter och göra något positivt? Kan vi inte göra internet till vår gemensamma fristad?

Ett svar på ”Låt internet vara vår fristad”

  1. Bra skrivet! Jag är feminist och tycker det är lika hemskt när näthatet drabbar pojkar och män. Det borde vara förbjudet att kränka människor på det sättet på nätet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.