Är verkligen tåg ett bra transportmedel?

Kan det vara så att järnvägar och tåg är transportmedel som egentligen inte är anpassat efter sina kunders behov i dagens samhälle? Efter att ha läst ursäkter från SJ så började jag fundera. Är det så att vi vill tro att tåg är både mer miljövänligt och prisvärt så att inga andra alternativ finns?

Om man bortser alla ursäkter och börjar titta på vad som verkligen är problemen så kanske det finns en sanning som ingen vill ta ansvar för eller framför allt ingen vill betala för. Förr i tiden tänkte vi investering,  arbetskraft var något som man värdesatte. Idag är inte vårt samhälle likadant uppbyggt. Resultat skall visas snabbt och det skall vara så billigt som möjligt. Kvalité är inte säkerställt på samma sätt då detta inte är lika viktigt som att visa upp bra kvartalsrapporter.

Om vi tittar på vad kunderna vill ha: Transportmedel som kör sträckan A-B. Det skall vara prisvärt och kunden skall kunna lita på att leveransen sker i tid. Många vill även att det skall vara  ett miljövänligt alternativ.

Skall vi drömma lite nu? Använda fantasin?

farkost

Låt oss tänka att detta är ett fordon som finns i två olika storlekar, för två eller fyra passagerare. Du kommer inte äga fordonet, du betalar för en färdtjänst inget mer. Fordonen svävar en liten bit över marken. På detta sätt behövs inga vägar eller spår. Du styr fordonet via din smartphone. Du bokar via mobilen och fordonet hämtar dig på den adress du är och kör dig dit du ska. Du får välja mellan att åka själv – priset blir då högre – än om du väljer att åka med någon annan. När fordonen känner av att andra vill åka samma strecka som dig blir du tillfrågad om du kan tänka dig att ha 10 min längre restid mot att få en kompis som sällskap och  x antal kronor billigare resa. När ditt fordon är fullt så kan ändå man få billigare taxa genom att tillåta att det kan ta längre tid. Då kopplas fler fordon ihop och kan på så sätt nyttja varandras bränsle och kraft.
farkost_2

I och med detta blir priserna billigare och miljön mår bättre av mindre utsläpp.
farkost_3

Jag tänker mig att de olika fordonen länkas fast via magnet. Bränslet är biogas eller något annat som är mer miljövänligt så klart.

Det jag funderar över är var denna diskussion om framtida kommunikation befinner sig i politiken? Det enda jag jag hör nu är att banverket skall få mer pengar till att hålla efter sina spår. Men jag hör inte någon diskussion om detta är hållbart i längden, om inte kostnader på spår och vägar kommer vara så dyra så att det blir mer lönsamt att investera i kollektiva-fordon för alla. Har någon ekonom räknat på det?

Vad har ni för visioner om framtida fordon och framtidens kollektivtrafik?

2 svar på ”Är verkligen tåg ett bra transportmedel?”

  1. Det låter fasligt likt den här idéen (se video) http://mashable.com/2015/05/08/eo2-flexible-car/

  2. @David Ja verkligen! Coolt. Det enda är att jag förstår inte varför vi måste ha dem rullandes på marken. Jag vill ha svävandes…. 😉 Nu är det bara dags för tillverkarna att göra en! 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.