Kompetens är viktigt för framtiden

 

Låt oss prata lite politik. En fråga som jag är intresserad av är hur vi säkrar rätt kompetens inför framtiden. Skolan är en viktig del men för mig handlar det även om hur vi i samhället även ändrar från att tänka kortsiktigt till långsiktigt. Att tänka långsiktigt har ingenting med att processer och förändringar måste ske långsamt, det är för mig två helt olika saker.

När jag var ungdom på 80-talet så fanns möjligheten att jobba extra både på helger och lov. Jag började som 13-åring på en grill och fick endast jobba 4 timmar mitt på dagen. Jag fick heller inte ansvara för kassan, men städa och fylla på var inga problem. Kanske inte det roligaste jobbet men jag tjänade egna pengar även om det bara var 20 kr/timmen.

Året efter det fick jag jobb i restaurangen på Karlskoga Golfklubb. På den tiden var det mer än grill än restaurang men jag fick ändå jobba och prova och steka hamburgare och fritera pommes frites. Nu fick jag hela 25 kr/timmen och var överlycklig.

Sommaren efter det fick jag sommarjobb som banarbetare på Golfklubben. Jag började kl 5 på morgonen och fick cykla 1,5 mil dit. När jag fyllde 15 år fick jag en moppe så jag slapp cykla så tidigt. Då blev det lite enklare. Arbetet gick ut på att klippa gräs, kratta bunkrar och göra underlag för ny pitchbana. Jag tjänade 33 kr/timmen och jobbade i 6 veckor. Eftersom jag är pollen allergiker så var inte detta det bästa jobbet för mig då gräspollen fanns precis överallt runt omkring mig. Men jag bet ihop, åt medicin och kämpade. Det som motiverade mig var att friheten att ha egna pengar.

När jag fyllde 16 år började jag sommarjobba på en lite ICA butik. Jag jobbade sedan kvar där efter sommaren på helger och lov. Jag hade jättetrevliga arbetskamrater och fick ta eget ansvar. Först fick jag ansvaret att inventera kryddhyllan varannan vecka. Bara det var stort för mig. Jag fick vara en viktig del av verksamheten. Jag möttes av respekt fast jag var så ung. Jag tog för mig av allt jag kunde. Jag var ivrig på att lära mig mer. Viljan att vilja bli bättre och kunna mer växte.

Jag insåg också att om jag kan visa att jag tar ansvar så får jag också ansvar. Det tog något halvår så fick jag frågan från min chef om jag ville ha ett annat ansvarsområde när det gällde inventering. Han tyckte jag var så duktig. Gissa om jag blev stolt? Den dagen växte jag nog minst fem centimeter. Jag valde godishyllan och var så lycklig. Bara för en sådan liten sak. Men då var det stort, jättestort.

Det jag vill säga med detta var att jag fick massa möjligheter att lära mig ta ansvar, växa och framför allt skapa mig kunskaper som du kanske inte riktigt kan läsa dig till. Idag får du inga extrajobb om du inte är över 18 år. Dagens ungdomar får inte chansen att pröva sig fram. De får inte chansen att växa in i arbetsmarknaden. De får plugga vidare men praktiken den finns inte där. När det sedan kommer ut från Universitetet eller högskolan utan någon erfarenhet så sållas de oftast bort mot andra sökande som har erfarenhet.

Förr så kunde man som nyexaminerad ändå få en del enklare jobb att börja med. Idag har vi rationaliserat bort dem. Företagen tänker kortsiktigt och skär ner jobb och ser människor som siffror istället för möjligheter och potential för att utveckla sin verksamhet. Inget parti har inför höstens val har konkreta lösningar på hur vi skall ändra detta utan bidrag eller skatteavdrag. För mig handlar det mer om förståelse, respekt och affärsmannaskap.

Förståelse
Förståelse från både unga sökare att lönen kanske inte är den bästa, men att erfarenhet och kunskap kommer leda till nya möjligheter. Förståelse från arbetsgivaren att kostnaden nu kan ses som investering i företaget.  En medarbetare som har möjlighet att växa inom företaget stannar betydligt längre än en medarbetare som inte spås någon större utveckling. Den medarbetaren blir aldrig riktigt lojal utan kommer lämna när nya möjligheter erbjuds.

Respekt
Respekt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Respekt mellan medarbetare. Respekt skall genomsyra hela företaget och där äldre med erfarenhet delar med sig till de yngre. De ung i sin tur respekterar och tar åt sig all kunskap de kan få av de äldre så att företaget höjer sin kompetens. Att fler personer kan utföra hela flödet och där verksamheten aldrig kan såras pga sjukdom eller annan frånvaro.
Att arbeta mer i team och dra nytta av varandras olikheter är för mig en självklarhet. Det främjar bara verksamheten både ekonomiskt och socialt.

Affärsmannaskap
För mig är det inte svårare än att företag skall gå med vinst. Arbetstagare skall känna sig uppskattade och motiverade till att hjälpa företaget bli vinstdrivande. Allt går hand i hand. Men det krävs också tålamod och planering. Framför allt handlar det om att se långsiktig och inte bara fokusera på varje månadsresultat. Idag har vi gått från att titta på årsrapporter, kvartalsrapporter till månadsrapporter. Allt måste gå så fort och tid för reflektion saknas. Det kostar pengar, mer än vad man tror. Att uppfinna hjulet varje gång är varken ekonomiskt försvarbart eller motiverande för personal som oftast blir stressad och tillslut utarbetad.

Därför är det viktigt att blanda erfarenhet och nytänkande det blir för mig kompetens. Att stärka en helt grupp med kompetens är ett bra sätt att effektivisera företag på. De äldre med erfarenhet är viktiga. Att lära sig av historia är nyttigt. Det gör att vi kan skapa bättre processer. Därmed betyder det inte att allt det som var gammalt är bra. Men att ha kunskap i om hur sker och ting har fungerat tidigare ger en bra inblick i vad som fungerar eller inte. Gör man aldrig en förändring så är det  också ineffektivt. Processen och utveckling skall ske framåt. Men kanske i lagom takt.

Att jobba med processer och utveckling är tidskrävande men oftast så ger det ändå något till verksamheten. Iallafall om det är effektivitet och affärsmannaskap får gå i spetsen för utvecklingen. Allt behöver inte ske med automatik, en del saker kanske är mer lönsamma om de får manuella men med rätt medarbetare?

Jag tycker alla människor är lika mycket värda. Rätt person på rätt plats kan göra underverk. Om detta är något att fokusera på så tror jag att företag kan växa och människor kan växa och företagsklimatet och arbetsmarknaden kan leva i god symbios.

Men som sagt vilket parti jobbat för detta? Jag tror inte som sagt på bara bidrag eller skattelättnader. Jag tror på att vi måste våga tro på oss själva och våga göra fel. Att fel inte alltid är något fel utan kan vara en del av utveckling. Så politiker, hur vill ni hjälpa till för att skapa detta nya samhälle? Vårt nya Sverige?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.