Vad händer om det kommer en missil?

Skärmavbild 2013-04-07 kl. 20.17.10

Alla har väl läst om det eventuella krig som kanske kommer starta i Korea? Nordkorea mot Sydkorea. Eller rättare sagt Nordkorea mot resten av världen. Det som är otäckt är att Nordkorea har vapen som är skulle kunna räcka ända hit. Aftonbladet har gjort en animation på hur det skulle kunna se ut.

Det som jag funderar på är hur är vi rustade om det skulle hända? Vi har alltid kunnat lugna oss med att sådant händer inte oss, vi är trygga. Men är vi det? Jag känner mig inte oroligt för att det skall hända. Jag är oroligt för att vi tar saker och ting för givet och att vi inte har övat på vad vi skall göra om något händer. Att leva i ovisshet är under kris är helt oumbärligt.

Jag vill veta redan nu vad som jag kan göra, vad vi alla skall göra och utifrån de möjligheter som finns. Tänk om vi inte har någon el? Vad gör vi då? Vi har varit bortskämda i så många år med att allt bara fungerar. Men vad händer den dagen det inte gör det? Finns det någon back-up plan? Om det finns är det väl bra att vi alla fick ta del av den?

När jag var liten så fick vi öva brandlarm. Det gjorde vi iallafall en gång per termin för att alla skulle veta vad vi skulle göra om det inträffade. Flyger du får du varje gång en utbildning i hur och vad du skall göra om det händer något. Flyglarm gick även en gång i månaden, men jag har inte hört något larm på väldigt länge. Visst måste vi spara pengar, men ibland kanske vi måste se över vad vi skall spara på. Kunskap och information behöver inte vara så dyrt, det handlar om planering och resurser till att genomföra detta.

Det jag efterfrågar är följande:
Var hittar man krisinformation om det inte finns någon el? Vilka är samlingsplatserna? Vad kan jag göra för att klara mig? Vore skönt och ha checklistor som man kan följa.

Sedan vet jag att när något händer så är det alltid saker som man inte kan förutse och de sakerna får man ta som de är, men det vi kan förebygga, varför gör vi inte något om det? Vi skall vara ett I-land. Men idag tror jag nästan att de som bor i U-länderna har bättre förutsättningar att klara sig om något händer än vi. De har för det första inte så mycket och förlora på samma sätt som vi och de är vana att ta vara på det som de har och kan med enkla medel klara sig.

Många av oss vet inte ens hur vi kan göra upp eld utan tändstickor eller tändare. Än mindre hur vi skulle kunna livnära oss på det som finns runt omkring oss. Att bygga upp ett samhälle igen med minst samma standard som vi har idag kommer också ta tid.

Jag vill absolut inte måla fan på väggen, jag vill bara vara förberedd. Jag vill bara veta.

 

4 svar på ”Vad händer om det kommer en missil?”

  1. Här kan du läsa mer om vad som görs i olika typer av kriser och vad man själv kan göra: http://www.krisinformation.se/

  2. Tack söta du. Tyvärr finns det inte någon information om vad vi skall göra ifall internet inte finns. Alltså finns ingen information om hur kommunikationen kommer att hanteras. Ingen information om samlingsplatser. Allt utgår från att el + internet funkar.

  3. Man får kanske skaffa sig en sån där solcellsradio? 😉

  4. Ja 😉 Problemet blir väl att finns det ingen el – kan de ju heller inte sända radio 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.