Om jag fick bestämma över mina skattepengar

Femhundringar

Om jag fick bestämma… ja ibland börjar mina meningar så. Jag funderar tänker och inbillar mig att jag förstår hur makthavare tänker när de tar en del beslut. Jag tycker det är bra att vi har skatt i Sverige. Jag är glad över att vi kan med de pengarna bygga upp vårt samhälle. Med det menar jag inte att man kan anordna stora personalfester som kostar flera hundra tusen kronor, eller andra onödiga utsvävningar. Då ser jag hellre att de kommunalanställda får bättre lön och förutsättningar.

Jag är en person som betalar massa skatt, men som nästan aldrig tar emot pengar från staten. Jag är kan man säga en finansiär. Jag nyttjar varken bostadsbidrag, försäkringskassan, a-kassan eller någon barnomsorg. Som finansiär borde kommunen fråga mig vad jag vill lägga mina pengar på. En marknadsundersökning skulle man kunna kalla det. Där jag får välja – vill jag att skolan skall få mer pengar, sjukvården osv. Vad hade hänt då? Om jag hade fått bestämma över mina skattepengar? Skall vi leka med tanken?

Exempel: Jag har under 2012 betalat in 200 000 kr i skatt. Av dessa pengarna får jag välja att placera 25%. Dvs 40 000 kr får jag välja var de skall investeras. De övriga pengarna skall placeras utifrån kommun, landsting samt regering önskar i sina budgetar. Men 25% bestämmer jag själv över och får varje år välja mellan olika områden.
Årets val är mellan följande:

 • Skola
 • Sjukvård
 • Trafik

Jag skulle välja 10 000 kr på sjukvård, 15 000 kr på skola och 15 000 kr på trafik. Detta för att jag själv tycker att sjukvård är viktigt, men jag tycker att skolan är viktig för framtiden. Likaså tycker jag det är viktigt att vi har bra lokaltrafik och bra vägar så vi kan ta oss framåt.

Alla kommer självklart inte välja samma som mig, men det som skulle vara intressant är vad man väljer och varför. Kan detta påverka även så att man som politiker är mer rädd om våra pengar? Jag säger absolut inte att de inte skall få göra någonting kul, det är inte det jag säger. Jag menar bara att det är alldeles för mycket onödiga utgifter som våra skattepengar används till. Jag vill hellre att de skall gå till saker som är viktiga. För oss alla. Vill de ha vinster skall de jobba inom näringslivet istället.

Vad tror ni? Skulle detta förändra någonting? Skulle detta göra oss som skattebetalare mer engagerad i både politik och i hur våra skattepengar används? Eller skulle det bara vara ett onödigt moment?

 

4 svar på ”Om jag fick bestämma över mina skattepengar”

 1. Peter Esse skriver:

  Problemet är att minoriteter skulle bli lidande av ett system där majoriteten valde vad skattepengarna skulle gå till.

 2. Peter Esse skriver:

  Vidare så måste ju skattepengarna fördelas efter kostnaderna för skolan, vägarna, sjukvården etc – och att lägga det ansvaret på vanliga medborgare är inte rimligt – faktum är att de medborgare som vill ha det ansvaret idag är våra fritidspolitiker.

 3. Är vi säkra på att det inte skulle bli tvärtom? Vill bara lyfta tankar och funderingar och är glad för att höra dina åsikter 😀

 4. Peter Esse skriver:

  Säker kan man aldrig vara 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.