Hur firar ni påsk?

Påsk 3

Påsken är ju en kristen högtid, med Jesus korsfästelse och allt det där. Om man som jag inte är troende, men är uppväxt med påskfirande så börjar tankarna kring varför skall jag fira detta? Jag förstår de som har en kristen tro, för dem är påsken viktig. Påsken har ju blivit en sekulariserad familjehögtid där gammal folktro blandas med kristna traditioner. Vi klär ut oss som påskkärringar och tigger godis, till att äta högtidlig middag tillsammans med familj och vänner. Men jag skulle vilja göra om påsken till en högtid som även passar mig.

Jag älskar ju historia och tycker att bibeln är bra historiebok och som skildrar samhället under åren f.Kr. Judarna firar sin påsk till minne utvandringen från Egypten, medan kristendomen firar Jesus Kristus död och uppståndelse. Jag är mindre förtjust i vår svenska folktro där häxorna antogs åka till Blåkulla på skärtorsdagen för att sedan återvända under påskdagen. Det jag inte gillar är hur många kunniga oskyldiga kvinnor som dömdes för häxeri, hur man bestraffade kvinnor under medeltiden på grund av okunskap. Men det är en annan sak. Blandar man detta så finns det ändå en hel del som jag vill bevara. Mat är viktigt för mig, speciellt god mat.

Påsken för mig kommer handla om hur jag kan ge något till någon annan. En annan sak som kommer vara i fokus är kunskap. Hur kan jag lära mig av historier, hur kan jag bli klokare av att veta mer, hur kan jag dela med mig av mina nya kunskaper?

Saker som jag funderar på att göra under påsk:
Skärtorsdag
Ha fullt med godis hemma till påskkärringarna
Rita påskbrev
Påskbuffé med alla möjliga läckerheter
Långfredag
Långpromenad
En heldag med en bra bok
Äta god mat
Påskafton
Titta på en klassisk film
Äta god mat
Påskdagen
En heldag med en bra bok
Äta god mat
Annandagpåsk
En skrivardag
Äta god mat

Hur firar ni er påsk?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.