Emigrant

blommor1

Jag är en emigrant i alla dess bemärkelser. Först genom att komma till Sverige från Sydkorea vid 6 månaders ålder. Men framför allt för att jag har flyttat från storstad (Göteborg) till småstad (Karlskoga), till mellanstad (Uppsala), till storstad (Göteborg), till storstad (Stockholm) nu till sist till förorten – Tyresö.

När jag var yngre trodde jag att jag var storstadstjej och hade allt mina funderingar på att flytta utomlands. Men det blev aldrig så och en del av mig tror att det har med att jag tyckte det var lite läskigt men framför allt börjar jag inse att jag trivs med lugnet och småstadsidyllen. Att bo i en förort är perfekt, nära in till stan om man måste, och samtidigt så har man närhet till naturen och fågelsången.

Om ni hade frågat mig för 20 år sedan var i Sverige jag skulle bo så hade jag aldrig svarat – radhus, utanför Stockholm. Nej troligare att jag skulle bo i en lägenhet antagligen i centrala Göteborg eller utomlands. För det är så jag har en förkärlek till Göteborg som aldrig kommer försvinna. Det är staden i mitt hjärta. Min förälskelse som aldrig verkar ta slut.

Varför bor du inte där då? Ja, det kan man fråga sig. Men det har inte varit lika lätt arbetsmässigt att bo där om man vill jobba med sådant som jag gör. Men i framtiden kanske. Eller varför måste man bo där för att älska en stad? Kan man inte göra det ändå?
Jag njuter varje minut när jag är i Göteborg – även om jag bara går in på ICA så små myser jag. Tempot är mycket lägre än i Stockholm och personalen är alltid trevlig. Kanske kan det vara så att om jag hade bott kvar i Göteborg hade jag inte uppskattat staden lika mycket som jag gör nu? Det tål och tänkas på.

Att flytta till en ny stad är inte alltid enkelt. Nu hade jag tur att jag hade arbetat i Stockholm de senaste åren så många vänner fanns även här. Men det är mycket som ändå förändras när man flyttar. Sjukvård, tandvård, bank, försäkringar, leverantörer osv. Allt det som har kanske tidigare hade i sitt kontaktnät byts ut. Då gäller det och ligga i och skapa ett nytt.

Jag inser att jag letar hela tiden efter lokala företag i Tyresö. Jag tycker det vore roligt och stödja det som ligger mig nära och jag får ändå småstadskänslan när jag är här hemma. Innan bodde jag i lägenhet och man pratade knappt med grannarna. Här är det tvärtom, här pratar man när man träffas och skvallret går – precis som i en småstad.

Det är då jag ler för mig själv och inser att jag nu bor i en förort, att det är så nära en småstad jag kan komma och det känns riktigt bra. Även om jag kanske inte kommer bo i detta hus för alltid så ser jag att jag kommer bo kvar i området för här känns hemma.

2 svar på ”Emigrant”

  1. Själv trivs jag att vistas i både storstad och landsbygd. Men jag tror inte jag skulle vilja bo stadigvarande i en storstad – inte heller för långt ut i glesbygden. Mitt i melllan är bäst, exempelvis i Timrå där jag bor nu.

  2. @Per-Anders, det kan jag förstå. Det är ju också nära till en relativt stor stad 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.