Allt du säger skall du kunna stå för!

Rullsand

Varför är det så lätt att säga elaka saker på internet? Dagligen ser jag elaka kommentarer som känns onödiga. Att det är lättare och skriva dem, det kan jag förstå, men det betyder inte att de kan vara sårande och kränkande. Vi skriver  på Facebook, Twitter, Instagram eller i sin blogg utan att tänka på att det finns en privatperson som faktiskt blir ledsen. Vi skall vara vuxna och vara föredöme för barn och ungdomar, hur kan vi då tillåta att sådant här? Varför är det viktigare att kunna hävda sig än att värna om andra? Nu är vi tillbaka till det jag pratade om igår, respekt. Jag tycker det är respektlöst att  bara häva ur sig elaka saker om personer som man inte ens känner.

Tänk om någon gör det mot dig? Beroende på vad det är så kan det också vara ett brott, förtal eller olaga hot. Om man tror att det är enklare att skriva om det på internet så är det också lättare för polisen att hitta dig som har gjort fel. Så tror inte att det är en lätt väg att komma undan.

Detta betyder inte att man inte kan stå upp för sina åsikter och säga vad man tycker är fel, det handlar bara om hur man säger det och varför. Det är stor skillnad. Ibland funderar jag på om man skulle behöva införa ”körkort” för kommunikation på internet. Så vi alla fick lära oss hur vi skall bete oss. För det som skrämmer mig mest är faktiskt när jag ser en del samtal mellan vuxna (inte barn eller ungdomar), där man driver på och triggar varandra till att skriva värre och värre saker.

Allt på internet går så fort, spridningen av informationen kan gå så mycket fortare än man tror. Den kan gå så fort och du tappar kontrollen. En annan sak man skall tänka på är att allt du skriver på internet skall du kunna stå för. Även om du tar bort din statuskommentar, kan någon annan ha kopierat den, lagrat den så du är inte säker på att den är borta. Jag brukar alltid säga det till ungdomar: Tänk på vad du skriver för du kommer aldrig kunna ta bort det. Det finns därute på internet. Nu säger jag det även till er, för så är det. Vi har inte full kontroll över var saker och ting sparas. Likaså gäller naturligtvis bilder och videos.

Du har ett val, så tänk igenom innan du skriver. Försök vara snälla mot varandra. Internet är ju en plats för oss alla, precis som den jord vi lever på.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.