Man glömmer så lätt..

Idag har 3:s kunder haft det jobbigt, de har varit utan nät nästan hela dagen. 3 har jobbat febrilt med att fixa det men kommentarerna haglar på 3:s facebook fanpage. Det är många som är missnöjda och som berättar att de skall lämna 3 för att de inte levererar det som kunderna förväntar sig. Mitt i allt detta så funderar jag på hur vi som människor funkar. Hur vi förlitar oss blint på att all teknik bara skall fungera. Att vi glömmer bort att det endast är teknik. Att vi glömmer bort hur livet var innan internet, hur livet var utan alla telefoner. Jag själv älskar allt med vad teknik är och blir själv frustrerar när det inte funkar. Har retat mig antal gånger på att jag är flera gånger snabbare än mina datorer exempelvis eller när internet är så lååååångsamt så att man hinner koka kaffe mellan varje uppdatering. Men det är just det som får mig att fundera på hur det var förr.

Jag är uppvuxen utan mobiltelefoner och utan sladdlösa telefoner. Jag hade egen telefon med sladd på mitt rum sista året innan jag flyttade hemifrån bara det var stort. Min mamma och pappa kan vittna om alla timmar jag har legat i hallen med en jättelång lursladd för att kunna prata i telefon. Men det funkade.

Jag är också uppvuxen utan massa tv-kanaler och hade först inte alls någon video utan fick hyra moviebox för att kunna se film på tv. Jag är uppvuxen med Tracks som man spelade in på en dubbeldäckare så att man kunde få bra blandband. Detta är inget jag saknar men jag är medveten om att det funkade.

Det jag undrar över är hur dåligt förberedda vi är på ett liv utan internet, el eller bensin/olja. Vi tar lite väl för givet att allt bara skall funka. Men vad skulle hända om vi verkligen blev utan internet, om alla el slutade funka och det är brist på bensin/olja? Vad finns det för krisplan som alla vi vet om?

Jag är tacksam för all teknik som finns idag som hjälper mig i min vardag, men jag inser att jag även måste för min egen skulle fundera på hur mitt liv skulle vara utan, jag vill iallafall inte ta någonting för givet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.