Laganda plockar guld och brons

Jag fick uppleva något oerhört igår när Sverige tog både guld och brons i dubbel jaktstarten i längdskidor under OS i Vancouver. Det är inte medaljerna jag tänker på utan hur de disponerade loppet som är det stora. Äntligen agerade skidlandslaget som ett lag. Anders Södergren och Marcus Hellner hjälpte Johan Olsson genom att bromsa övriga deltagare så att Johan fick köra sitt egna lopp. Helt oegoistiskt hjälper de sin lagkamrat. Helt oegoistiskt i riktig laganda kör de på och resultatet blev att Marcus Hellners krafter fanns kvar så att han klarade av att spurta inne på stadion och ta guld. Johan Olsson orkade med sina krafter säkra bronsplaceringen. Glädjen i det svenska landslaget är så stor att man inte ens kan sätta ord på det. Lika glad är Anders Södergren när han kommer in på tionde plats. Allas glädje är enorm. Per Elofsson är mållös. Han menar att detta är en otrolig lagseger. Och visst är det så.

Det som gör mig lite fundersam är just att i idrott är laganda något viktigt och stort. Varför är det inte alls samma fokusering i arbetslivet? Varför förstår man inte att just med ett bra lag, med bra ledare som kan coacha ett lag kan man uppnå fantastiska resultat och enorma prestationer? Arbetslivet har massor att lära sig av idrottslivet. Sätta mål, uppföljning, coachning och belöning. Fler företag borde ta lärdom av bra idrottsledare. Det finns synergier som är viktiga att ta del av.

Idag snurrar allt så oerhört fort. Mer än någonsin behöver man just denna glädje till det man gör. Man behöver ha glädje som belöning för att orka med och för att öka sina prestationer. Något som är roligt är att få känna sig värdefull och meningsfull. Detta gör man om man får uppfylla sina mål och genom att göra det på ett roligt sätt. Visst skall man prata om lönsamhet och affärsmannaskap, men i detta borde det även ingå att man även får medarbetarna att uppnå detta genom ett bra ledarskap.

Jag vill avsluta med att jag är stolt över det svenska herrlandslaget och jag är stolt över de företag som arbetar med sina medarbetare. Med bra laganda ger man förutsättningar till underverk!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.