Tåg kan vara farligt

Tåg må vara miljövänligt men just nu känns det lite väl farligt att åka tåg. Eller framför allt att vara i Flen området. Inom loppet av en månad har jag råkat ut samma sak. Jag vill ju inte vara den som orsakar en annan människas liv. Nu är det inte jag som kör tåget men ändå. ( Vet att föraren i detta fall oftast inte har chansen att hinna med att bromsa då det går så fort)

Första gången var jag på väg från Göteborg till Stockholm, jag satt i tåget bakom det tåg som körde på en person utanför Flen. Vi fick vänta över fyra timmar då man var tvungen att byta ut all personal. Idag nu är det andra gången. Nu tågar jag från Stockholm mot Göteborg och utanför Flen så händer det igen. Tåget tvärbromsar och vi kör på en person.. även denna gång utanför Flen.

Tankarna flyger fram, stackars anhöriga som kommer få besked, vad har egentligen hänt, hur kunde detta hända?

Det finns många frågetecken och många tankar som man kan ställa sig nu.

  • Är detta en olycka eller är det någon som har frivilligt hoppat framför tåget?
  • Hur är säkerheten på tåg?
    • För personal
    • För folk på utsidan ( Tågen går så fort så man kanske inte kan uppskatta avstånd på vissa platser?)
    • För resenärer
  • Hur kan samma sak hända på samma ställe i Sverige inom loppet av en månad?
  • Hur mår all SJ personal om detta inte är något ovanligt?

För mig är det inga problem, det kommer ta lite mer tid för mig att komma hem, mina tankar går istället till de anhöriga, till den personal som är drabbad. Men om jag får vara lite, lite kritisk så undrar jag hur det funkar när vi säger att tåg skall vara miljövänligt och billigt.  Miljövänligt kan jag kanske gå med på men om det nu så att detta inte är något ovanligt så är detta ju en jättekostnad för oss som skattebetalare att tågen måste gå så fort så de inte riktigt kan hantera säkerhet. Tänk på dessa team av poliser, kriminaltekniker, extra personal som får kallas in, traumapersonal och sjukvård för de anställda och eventuellt de drabbade och deras omnejd. En timma snabbare tåg ger kanske så mycket mer riskfaktorer än vad vi har tänkt oss? Är det värt det? Man får sig en tankeställare om verkligen tiden är värt så mycket? Jämför man det med kostnad plus säkerhet så blir det en intressant diskussion om hur vi kanske vill ha vårt samhälle i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.