Sluta straffa studenterna!

Vissa saker upprör mig och gör mig rent av förbannad. Dubbelmoral är en sak. Jag tycker vi har en enorm dubbelmoral när vi pratar om den nya generationen som till vardags kallas för generation Y. I detta fall tycker jag det är rent av pinsamt hur dåliga vi som vuxna är. Att vi inte reagerar mer! Att vi inte kan ta ansvar och vågar säga ifrån. Vi skall ju föregå med gott exempel. Vi skall ju vara starka förebilder, vi skall ju hjälpa dem så att de kan försörja oss i framtiden. Jag hoppas iallafall att det finns några kvar som kommer att jobba i Sverige och hjälpa mig med pension. För er gör jag nu detta uppror!

När jag läste vid Uppsala Universitet, vilket känns som en evighet sedan ( Året var 1991), så kostade det runt tusenlappen i månaden för ett studentrum i korridor. Samma rum, visserligen nyrenoverat och med bredband kostar idag runt 3600 kr/månad. Detta i sig är inte konstigt, men att studenterna har samma summa varje månad som jag hade för sjuttonår sedan känns absurt. Speciellt när vi bestraffar dem, ja för det är precis vad vi gör när vi inte låter dem jobba som de vill. Att alltid tänka rättvist är oftast inte rättvist för någon. För vad rättvisa är det i att straffa alla duktiga studenter som är smarta nog att vilja stärka sitt studerande med dels inkomster ( vilket gör att det ökar BNP, de får mer pengar att konsumera vilket genererar mer jobb även i en lågkonjunktur), men även praktik så att de vara arbetsmarknaden tillgänglig på ett bra sätt när de är klara med sina utbildningar. Så varför straffar vi dem genom att tala om att de inte får tjäna tillräckligt med pengar? Varför talar vi om att det är fult att vara duktig? För det är precis de signalerna som vi ger! Vill vi verkligen ha ett samhälle som börjar med att straffa de som skall föra framtiden framåt?

Varför inte uppmuntra istället? Låta dem endast ha en enda regel. Att de måste klara sina studier. Annars ta bort bestraffningen och låt dem jobba. Låt dem lära sig att få ta eget ansvar över sig själva och försöka klara både jobb och studier. Låt dem få göra fel. För som jag brukar säga: Att göra fel är inte fel. Att göra fel är ett sätt att lära sig göra rätt. Låt dem få prova på hur vuxenlivet är, för när de väl sedan är klara med sina studier är det ju tänkt att de skall klara sig själva. Varför inte hjälpa dem innan så att de är förberedda. Varför inte låta dem få känna känslan av att de kan prova olika slags jobb under sin studietid, att man då kan passa på och skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt.

OM vi inte börjar tänka om så kommer fler och fler av de kommande generationer att flytta utomlands och läsa, de kommer kanske inte heller tillbaka till Sverige för att jobba. Vilka skall då se till att Sverige fortfarande är arbetssamt? Hur har vi tänkt på att hantera det? Den nya generationen är redan nu ett resande folk, de reser ofta och viktigaste för dem är upplevelser. Lönen i sig är inte viktig, inte som är för oss som är 70-talister, det är mer viktigt vad de kan uppleva och vad de får göra. Så snälla låt dem få jobba, låt dem få utvecklas, låt dem få vara med och skapa vår framtid! Bort med taket för inkomst för studenter!


3 svar på ”Sluta straffa studenterna!”

 1. Håller faktiskt med dig.

  Min brorsa studerar just nu på Stockholms Universitetet och har blivit straffad av CSN ett par gånger för att ha jobbat för mycket på sidan av sina studier.

  Jag har själv studerat utomlands med hjälp av CSN bidrag och sedan bott utomlands i nio år. Nu när jag är tillbaks i Sverige undrar jag varför jag kom tillbaks. Det är lättare för mig att bo i utlandet och betala lägre avbetalningar till CSN.

 2. Jag håller med!
  Ville komma in och titta hur det var med dig!
  Hoppas allt är väl!

 3. @Eddy detta inlägg var till för din bror och hans kompisar, hoppas han tycker att jag gjorde min röst hörd för dem 🙂

  @Bettan tack snälla söta 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.