Året var 1990

Året var 1990 och jag hade den största luggen du kunde tänka dig. Jag var 17 år och bodde i Karlskoga. Jag hade flera timmar musik om dagen med antingen solosång, kör, ensemble eller musikteori. Musik var en väldigt viktig del i mitt liv. Jag sjöng i två körer (Vox Trientalis och Scholares Sonabiles) samt i en mindre sånggrupp Sugar & Spice.

Mina stora favoriter inom musik var The Real Group. Jag hörde dem för första gången detta år på ett kassettband och detta var inspelat från en skiva. Anledningen varför jag inte skaffa skivan var för att den inte fanns tillgänglig just då i alla butiker. Internet fanns inte så det gällde och hitta en skivaffär i Karlskoga området som hade den.

Det som fascinerade mig var hur de lekte med sina röster och hur de skapade arrangemang som var så annorlunda mot vad man hade hört innan. Jag blev självklart inspirerad till att prova själv och hade med några egna arrangemang i vår grupp Sugar & Spice.

IMG_9562

Vi startade gruppen i samband med Malin Carlssons mosters födelsedag. Sedan sjöng vi på i ett par år och var även med och tävlade i Musik Direkt 1990. 6 mars 1990 var en stor dag, eller kväll kanske man kan säga. Då vann vi regionsfinalen i Örebro över kända hårdrocksgruppen Lorien med sångaren Martin Stenmarck. Det kunde vi aldrig drömma om. Men så var det och vi var överlyckliga.

Kalendrar-p1
Förklaringar: Siffrorna bredvid datumen är nedräkning till studenten. jag har även antecknat när vänner har haft namnsdagar. Allt ville jag ha koll på. Likaså Götajoggen som Sarah och Malin J skulle springa. Nu blev det ju inte så då vi har i Västerås och tävlade. Flera av mina vänner firade jubileum med sina pojkvänner… har dock ingen aning om det var en vecka, två veckor, en månad eller så. Men firade gjorde man.

Vi fick då representera Örebro län i Musik Direkts riksfinal i Västerås. Där uppträdde förra årets vinnare, Vokal Eyes med Malena Ernman. Vi träffade massa trevliga och duktiga musiker. Bl.a träffade vi en grupp från Eskilstuna, Folkton som vi fick bra samarbete med. Malin blev tillsammans med Folktons trummis Marcus Lewin och den 10 november 1990 överraskade vi Folkton när de skulle ha spelning på Jazzklubben i Eskilstuna.

De var då förband till The Real Group och vi fick sjunga två låtar innan dem. Det var stort.

Kalendrar-p2
Förklaringar: Kommer ihåg att vi skulle fixa praoplatser och jag skickade ett 10 sidor långt brev till Historiska fakulteten i Göteborg, jag vill praktisera som historiker. Jag tyckte det var viktigt och gratta andra som fyllde år. Synd nog kommer jag inte ihåg vem JC är… vem det var som jag lunchade med. Spännande. Kommer heller inte ihåg att jag har haft en heldag med vardagsekonomi….

IMG_9564

Så för mig har denna grupp betytt en hel del för mig när det gäller musik. Häromdagen såg jag en dokumentär på svtplay. (Finns tillgänglig fram till 15 december 2014) och minnena kom tillbaka.

Så nu har jag fått vara lite nostalgisk. Tack, det känns bra. Allt detta är ju mer eller mindre preskriberat numera. Men vi behöver bra minnen för att ge oss självförtroende till att våga göra nya saker i livet. Det kan vara den energikicken som behövs.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.