Tjejer, vi måste tro på oss själva!

Jag tror inte att inkvotering av kvinnor är rätt lösning på varför kvinnor inte finns mer representerade i högre ledningsgrupper eller styrelser. Jag tror att rätt person på rätt plats oavsett kön. En kvinna skall inte bli inkvoterad för att hon är kvinna. Hon skall få den positionen för att hon är den mest lämpliga kandidaten. Hon skall få känna samma känsla som en man som får en sådan tjänst – självförtroende. Inget annat.

Självklart tycker jag att det borde finnas fler kvinnor i ledade positioner. Kvinnor är en oerhörd tillgång för alla företag oavsett bransch. Likaså är män. Vi kompletterar varandra och vi behövs utifrån vår kompetens och för våra personligheter.

Det jag tycker är intressant är och titta på vad som skiljer oss åt. Vad är det som gör att män lyckas och att vi kvinnor inte gör det till lika stor del? Kan det vara så att vi kvinnor är dåliga på att ta för oss? Att vi också är sämre på att lyfta upp andra kvinnor? Jag tror det. Jag tror att det finns många faktorer som vi måste bli bättre på.

Det jag har upptäckt som ledare är framför allt att kvinnors självförtroende är i genomsnitt mycket lägre än mäns. Detta ser man först på deras CV och deras jobbansökan. Män är oftast bättre på att belysa vad de är bra på. De drar sig heller inte för att kanske tänja på den gränsen uppåt. Kvinnor är helt tvärtom. De skriver bara det som de verkligen kan. Annars törs de inte ta upp det. ”Tänk om någon kommer på mig att jag inte kan detta” är en vanligt kvinnotanke.

Likaså när de arbetar män är oftast bättre på att våga tänja på gränserna i sin yrkesroll. Kvinnorna söker bekräftelse mycket mer. De vill vara säkra på att de gör rätt och att de inte gör några fel. Jag tro att alla kvinnor jag har varit ledare för har sökt bekräftelse i första hand. Medan de män jag har haft har varit mer fokuserade på målet, vad de skall utföra.

Som sagt nu generaliserar jag finns som sagt alltid undantag, men jag tror jag har en rätt bra koll på vad som skiljer oss åt. Detta betyder absolut inte att jag tycker män är bättre än kvinnor eller tvärtom. Det handlar om individuellt ledarskap, där man får anpassa sig utifrån individ, men det får vi ta en annan gång.

Det jag vill påtala är att vi kvinnor måste våga tror på oss själva! Våga göra fel! Se bara till och inte gör samma fel om och om igen. Vi är alla människor, vi kommer göra fel, vi är alla långt ifrån perfekta. Men vi måste våga för att komma framåt.

Jag vet alldeles för många kvinnor som frågar sig och andra: -Törs jag detta? -Klarar jag av detta?
Skulle en man fråga det? Jag vet nog inte ens om jag har ens fått den frågan från en man. Någonsin.

Inte blir det bättre av att vårt media samhälle hjälper till och skapar tycker jag en helt fel bild. Titta på den här reklamen för nya Bingolotto. Marie Serneholt säger följande:
Tänk att jag skall leda Bingolotto, otroligt. Det kommer aldrig gå. Eller kanske? Jag vill ha ett ännu mer spännande bingo och så vill jag ha en dramatisk bilduell. Och så vill jag träffa massa vinnare också. Äh, ja, det kanske blir rätt bra ändå. 

Jag som annars tycker att hon verkar vara en bra kvinnlig förebild för yngre kvinnor, men genom denna reklam ger intrycket som osäker, okunnig vilket jag tycker är helt tvärtom. Jag tycker att hon verkar vara en cool, drivande kvinna med attityd men med reklamen blir det helt fel.

httpv://youtu.be/7tkR19K2xQ0

En annan sak som jag tycker vi måste bli bättre på är att våga lyfta andra kvinnor. Jag vet så många bra kvinnor som gör så mycket bra. Jag skrev ett inlägg om en hyllning till alla underbara kvinnor. Om alla kvinnor gjorde det minst en gång i sitt liv skulle flera kvinnor få ett stärkt självförtroende. För visst är det så att om någon annan tror på dig, till slut så kanske du själv verkligen börjar tro att de har rätt?

När jag coachar unga kvinnor brukar jag säga alltid hjälpa dem med vad som är deras starka sidor. Jag vill att de skall känna sig starka och få bra självförtroende. Jag anser att om jag kan ge dem det, har jag hjälpt dem en bra bit på vägen mot framgång. Jag tycker att vi måste bli bättre på det generellt. Att berätta för våra vänner vad de är bra på.

Som avslutning, tjejer låt oss bli bättre på:

Våga tror på oss själva
Aktivt lyfta andra kvinnor som gör något bra
Sluta vara rädd för att misslyckas

Då tror jag vi kommer se inte bara fler kvinnor i ledningsgrupper och styrelser, vi kommer se fler kvinnor som arbetare med det som de är bra på. Då finns rätt person på rätt plats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.