Varför krånglar vi till det?

KolmaÌ?rden_20110728_Schimpans2

Ibland tycker jag att vi krånglar till det för oss. Just nu tänker jag på våra kära politiker, hur de pratar om hur enklare det skall bli att starta företag. De pratar om att sänka avgift hit, och avgift dit, men ingen av dem pratar om att skapa trygghet för småföretagare och visa handlingsplaner på att förenkla tillvaron. Än idag är det väldigt mycket administration som måste till för att det skall funka. Mer än vad man vill ha, om man säger så.

Som arbetstagare har jag betalat skatt i snart 27 år. Jag var 13 år när jag fick mitt första extra jobb. Jag tillhör också 70-talisterna så min pension kommer inte bli något och hurra för (om man inte sparar själv så klart). Jag har funderat på vad jag betalar in i skatt och vad jag själv har nyttjat. Inte mycket alls. Jag är nästan aldrig sjuk, jag har inga barn och har näst intill aldrig fått något bidrag. (Har haft två månaders bostadsbidrag i början av 90-talet och nyttjade då även några månaders A-kassa, men annars har jag inte tagit del av något.)

Jag har inga problem med att betala skatt, jag gillar tanken med att kunna vara med och bidra och att andra kan få hjälp. Men samma sak måste då även gälla mig? Tyvärr är det inte så enkelt då man är egenföretagare i Sverige. Varför krånglar vi till det?

Den tiden det kommer ta för mig att administrera allt med vad A-kassan heter kommer vara så stor så att jag väljer att hellre leta uppdrag. Jag inser hur glad jag är över att jag själv kan ändå kontrollera mitt liv och vad som skall hända. En del har inte den möjligheten. Det är därför jag skriver just detta inlägg. För de skall få det enklare att våga starta eget! Vi behöver bli fler om det skall bli fler jobb i Sverige. Att driva eget är ingen dans på rosor, men det är inspirerande och utmanande.

Så Annie Lööf, vill ni ha fler små företag som hjälper till och skapar jobb?
Då föreslår jag att ni börjar med att förenkla så att vem som helst kan börja och starta sitt företag. Oavsett om det är en enskild firma eller ett aktiebolag. Stötta mentorskap för unga företagare så de kan dra nytta av äldres erfarenhet och där äldre kan få dra nytta av ungsa ocensurerade tankar.Skapa en miljö så att små företag kan skapa trygghet för sig själva och för sina anställda. Nu handlar inte detta om att man skall ge massa pengar i form av skatteavdrag, satsa på att hjälpa till med verktyg så att företagaren enkelt kan hantera det istället. Ge oss en digital företagskalender som hjälper mig att komma ihåg allt från början till slut. Webbsidan verksamt.se är en bra början men jag saknar en tidslinje där jag hela tiden blir påmind om vad som skall göras. En företagare har fullt upp med sin egen verksamhet så kan man förminska den administrativa tiden så underlättar det såpass mycket att man får tid till annat som kan inbringa pengar. Mer pengar skapar fler möjligheter och fler arbetstillfällen.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.