Upp till kamp!

Jag blir lite upprörd när jag läser artiklar som denna i Aftonbladet.

Framtidens hopp 2013 generation dum | Wendela | Aftonbladet

Jag vill verkligen inte kalla 80-talisterna för Generation Dum, det är verkligen det dummaste jag har hört. De är kreativa, de har bara inte fått utlopp för det. De har blivit curlade fram och tillbaka är nu mogna till att äntligen ta ansvar. Då kommer det ett svar från någon professor som säger att de är dumma för att de använder internet på ett sätt som han anser inte är lärande. Internet är till för alla. Internet är skapat av alla. Vem har rätt och säga vad som är viktigt och inte viktigt? Är det inte upp till individerna som använder internet? Är det inte upp till oss att hjälpa till och se till att det som är värt att lära sig är inspirerande och intressant? Dubbelmoral är något jag inte gillar. I detta fall tycker jag att denna professor besitter massor av den varan.

OM man är professor borde man ju förstå att:

  1. Grunden är enkel. Alla människor är lika mycket värda oavsett vem eller vad de är. Vi är alla bara olika det är därför vi är människor. Folk har i alla generationer varit olika mottagliga för information på olika sätt. Detta spelar ju ingen roll om internet finns eller inte. Alla är inte duktiga på att lära sig saker genom att läsa sig till det en del är bättre på det praktiska.
  2. Att kalla Generation Y för dumma är inte bara dumt utan rent av korkt. Man kan inte fördumma en hel generation för något som någon annan bär ansvar för. VI och då anser jag även mig själv som bara är en generation tidigare bär ansvar för att lära den nya generationen att växa upp och kunna ta sitt ansvar i livet. Men att kalla dem för korkade är inte acceptabelt. Vi får inse att vi har gjort dem björntjänster i livet, av välvilja men att det är dags att låta dem få utvecklas. Låta dem få göra fel. Lära dem att fel är inte fel, fel är ett sätt att lära sig att göra rätt. Denna generation är de som redan lider av prestationsångest på högnivå. De tycker att om man inte har den bästa utbildningen, bästa jobbet, och rest runt jorden tre gånger innan man är 23 år är man värdelös. Att lägga på dem mer ångest om att de nu skulle vara dumma för att de inte har lyckats med att gallra bort allt mediabrus är inte deras fel! De gör så gott de kan utefter de förrutsättningar vi har gett dem!

Jag vet att jag själv sitter mycket framför en dator. Jag vet även att den dag jag får barn så kommer de inte få sitta hela dagarna framför en dator. Jag vill att de skall få uppleva saker. Jag ser tydliga skillnader mellan mig som är 70-talist som är uppvuxen med lekar ute tillsammans med mina vänner samt de som är födda på 80-talet som hade tillgång till dator. Men det betyder fortfarande inte att de är dumma. Det betyder att de har haft helt andra förrutsättningar. Om man lyssnar på vad de säger idag så vill de ju ha upplevelser. De vill resa, de vill utforska saker och de ser ingenting som problem eller hinder. De har helt andra visioner detta tror jag är en del av internet och datorerna. De ser möjligheter på ett helt annat sätt. Jag säger inte att det är rätt eller fel. Det är bara annorlunda. Men vi är fortfarande de som är ansvariga för att hjälpa den nya generationen, vi är de skyldiga. Inte de.

Upp till kamp säger jag! Jag står på mig! Jag tar mitt ansvar!

2 svar på ”Upp till kamp!”

  1. Word!
    Tycker det verkar helt idiotiskt att värdera utantillkunskap högre än förmågan att kunna söka den information man behöver för tillfället.
    Dessutom tror jag att Gen XYZ har en grymt mycket bättre att värdera kunskapskällor på nätet, än generation Rabbla-Viskan-Ätran-Nissan-Lagan har.

  2. Jag håller med dig jnystrom 80-talisterna är underskattat generation, en grupp som jag tror starkt på! 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.