Twitter vs Bloggy.. vilken mikroblogg skall man använda?

Bloggy
Bloggy
Twitter
Twitter

Just nu testar jag Bloggy har använt Twitter sedan ett tag tillbaka. Båda är de mikrobloggar, den ena är från USA , den andra från Sverige. Jag har inte riktigt vant mig vid detta men jag provar på. Man måste ju ge detta en chans. Den stora frågan kanske inte är vilken mikroblogg man skall använda utan varför skall man mikroblogga? Lilla Gumman tipsade om en bra film på Youtube om detta.

En annan stor fråga är om man kalla det microblogg eller mikroblogg. Då vi befinner oss i Sverige så tycker jag att vi skall använda oss av det svenska ordet. Mikro kommer från Greek ?????? (mikrós) som betyder liten.  Blogg är en en förkortning eller förenkling av ordet webblogg, en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade, så att de senaste inläggen alltid är högst upp.

Jag ser en framtid med mikroblogging, enkla små tankar eller meddelande som man kan delge sin omgivning. Enkelt att skicka från webben eller från mobilen. OM man nu skall jämföra de båda tjänsterna så uppnår man samma resultat, det vill säga man kan enkelt meddela sina ”följare”. Med Twitter får man dock ha olika andra applikationer för att kunna skicka bilder, musik, eller länkar till andra sajter medan man med Bloggy kan göra allt det i självaste Bloggy. För mig som är relativt ny på detta med mikrobloggning känns det att Twitter är ett äldre system som man har ”byggt” till  med olika saker allteftersom, medan man med Bloggy har tagit allt detta i beaktning och gjort en mikrobloggsajt som innehåller det mesta. Än så länge kan man inte koppla Bloggy till Facebook, men man kan man göra med Twitter. Man kan även koppla Twitter till Bloggy och på detta sättet få status uppdateringen i Facebook att automatiskt ändras. En sak som jag även använder med Twitter som saknas med Bloggy är GPS positionering som GPSTwit erbjuder. Men detta kanske är nått som Bloggy kommer att återkomma med? Man kan även komma åt båda sätten enkelt via mobilen så nu kan man uppdatera vad man gör, var man vill. Är inte web 2.0 helt underbart?


4 svar på ”Twitter vs Bloggy.. vilken mikroblogg skall man använda?”

  1. Tack för ett intressant inlägg!

  2. Tack själv, för en rolig tjänst 😉

  3. Du har inte möjligtvis hittat en klient som kan köra både Twitter och Bloggy? Jag har kört Twitter ett tag men det är så få av mina svenska vänner som vill använda det, försöker därför få över dem till Bloggy, men jobbigt för mig att behöva köra båda konton när jag redan gillar Twitter.

    Intressant blogg i alla fall 🙂

    Eddy

  4. Hej Eddy, Tack för att du gillade min blogg, med smicker kommer man långt 😉
    Om jag har fattat dig rätt så vill du få alla dina svenska vänner som är på Bloggy att använda Twitter istället? Jag tänker inte lägga någon värdering i det, jag bara frågar så att jag förstod rätt. Jag har idag gjort så att jag har båda kontona. Men jag vart inte riktigt ”kär” i twitter. Detta för att det var så många olika delar som man var tvungen att ha. I Bloggy har jag allt i ett.. och som jag tror att jag skrev jag sakar egentligen bara en sak och det är GPSpositionering. Som GPSTwit. En annan fråga använder du iPhone? eller hur använder du dig av Twitter? Tänkte om jag skulle rekommendera program så finns det en uppsjö här: tyvärr har jag inte hunnit testa dem, men det kanske hjälper dig? Hoppas det. Men du.. jag kan inte annat är säga att jag tycker allt att Bloggy är strået vassare.. man kan enkelt dela musik, bilder via web och mobilen 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.