Snart är det 80-talisterna som styr…


Jag har haft den stora äran att få varit ledare för en grupp 80-talister och har på det sättet fått den bästa studien på hur de fungerar och vad de triggas av. Själv är jag född på tidigt 70-tal med 40-talister som föräldrar. Jag är uppvuxen med att allt jag vill göra kan jag förverkliga. Jag har haft turen att ha föräldrar som stöttat mig i allt jag gör. De har aldrig talat om för mig vad jag skall bli när jag blir vuxen. De har snällt accepterat att mitt liv är mitt och att jag måste få göra det jag tror på. Jag har också varit lyckligt lottad med att fått möjligheten att prova på det mesta både inom intressen och arbeten. För mig har det varit en lång resa fylld med erfarenhet. När jag var ledare var det just den känslan som jag ville ”smitta” av mig till mina medarbetare. Jag ville att de skulle få känna att jag kunde förbereda dem, så de kan bli bra ledare och förebilder i framtiden. Jag vill att de skall komma ihåg mig som en ledare som de kan ha som förebild, en ledare som gav dem förtroende och stöd men framför allt en ledare som gav dem energi till att våga ta för sig.

Många 80-talister har aldrig behövt ta ansvar tidigare. De vet inte hur de skall göra. De är uppvuxna med att föräldrarna skjutsar dem överallt. De är uppvuxna med att allting är farligt och att de hela tiden måste göra rätt saker. De har oftast aldrig misslyckats med något för så fort något börjar gå fel så har någon annan tagit över ansvaret och gjort dem en ”björntjänst”. Nu generaliserar jag för att man skall få en bild över hur de är uppvuxna. Detta gör att många av dem agerar bara på kommandon. De är heller inte uppvuxna med att behöva anpassa sig efter en större skara. ( 80-talisterna var de första generationen där många killar ”slapp” lumpen och inte behövde lära sig att anpassa sig efter andra) De är utpräglade individualister och är mycket måna om vad som gynnar dem själva. De är absolut inga karriärsmänniskor ur den aspekten att pengar är det viktigaste ( till skillnad från 60- och 70-talisterna som ser pengar = framgång) de är ute efter upplevelser och äventyr.

Så hur leder man denna nya skara i arbetslivet? Hur får man dem engagerade och motiverade? Mitt råd är enkelt. Se till individen inte bara till dem som en grupp eller en massa. Se dem för vad de är och låt dem få vara delaktiga i hur saker och ting skall lösas. Är det något som de är bra på så är det att vara kreativa och våga tänka nytt. De är oftast inte inrutade i gamla mönster utan ser oftast det som en utmaning att få komma med nya lösningar på problem. Låt dem få ta ansvar hela vägen ut och går något fel, stötta dem, låt dem hitta en lösning och vägled dem till att göra rätt. Gör de rätt uppmuntra och belöna dem. Låt dem få delge sina kollegor om vad de gjorde för att lyckas och låt dem hjälpa andra att lyckas.

Skiljer sig detta mot andra åldersgrupper? Vad är unikt med detta? Detta kan man ju applicera på flera? JA, det kan man verkligen göra. Men det som skiljer på 80-talisterna är att de kommer inte att finnas sig i att jobba under vilka förutsättningar som helst. Vi som är lite äldre och skall vara lite klokare måste ju ta hand om den kommande generationen som skall leda vårt land framåt. Vi måste ta vårt ansvar och hjälpa dem bli bra ledare och medarbetare. Vi måste föregå med gott exempel. För att göra det handlar det om att förstå dem. Om vi förstår dem och guidar dem till att utvecklas, så kommer de vara lyhörda och göra detsamma mot oss. För nu är det inte långt kvar innan det är 80-talisterna som styr och då kommer det krävas att vi som medarbetare ger dem upplevelser.

Vi måste förbereda oss på att denna generation kommer ställa helt andra krav, de kommer förvänta sig att vi är mer nytänkande än de, att vi är mer effektiva än de är och framför allt vi skall ha bredare kunskap än vad de har. Dessa är även uppvuxna med internet och all den nyteknik som har funnits de sista tjugo åren. De har inte levt ett liv utan microvågsugn och vet inte att man måste ta fram saker kvällen innan, planering på det sättet finns inte i deras tankesätt. De är även uppvuxna med mobiltelefon och var inte med på den tiden då man fick bestämma mötesplatser i förväg då man inte kunde enkelt ringa och eller smsa och byta mötesplats. De har inte heller vuxit upp med två kanaler på tv, utan en mängd olika plus videofilmer och DVD. Valfriheten har varit större för dem än för någon annan generation. En annan kommer ihåg tiden innan MTV. Tiden då man en gång per år visste att de skulle visas massa musik, dvs på lucianatten då körde de livekonserter i världen som visades på natten och man firade lucianatta med att kolla på all musik som sändes. Eftersom internet blev stort på mitten av 90-talet så är de uppvuxna med att all information finns där. Allt går mycket fortare för dem. Jag känner mig mossig när jag säger att när jag skulle som 18-åring flytta till Uppsala fick jag gå till biblioteket i Karlskoga efter skolan och kolla efter Uppsala Nya Tidning och leta efter bostadsannonser. Internet fanns men det fanns på den tiden inte så att man använde sig av internet för annonser på det sättet. Det kom mycket senare.

Med detta inlägg vill jag bara påpeka att det finns en stor förändring på gång. En ny generation som kommer att ta över och jag hoppas att jag kan med detta kan skapa förståelse för vad som håller på att ske, jag hoppas bara att jag kan hjälpa till så att vi får bra ledare och bra medarbetare i framtiden.

Tips för ledare:

 • Låt dem få ta ansvar!
 • Låt dem prova sina vingar och försöka
 • Låt dem få göra fel
 • Lär dem att fel är något man lär sig av och att det inte är hela världen
 • Låt dem få vara delaktiga och vara med och påverka

Tips för 80-talist:

 • Ha inte för bråttom! Ha tålamod!
 • Våga ta ansvar
 • Våga fråga
 • Våga göra fel och se det inte som ett misslyckande utan en erfarenhet
 • Våga tro på er själva! Speciellt om ni är tjejer!
 • Våga vara er själva!
 • Lär er och planera
 • Lyssna och lär av de som har erfarenhet så ni slipper göra andras misstag

2 svar på ”Snart är det 80-talisterna som styr…”

 1. Bra tänkt. Jag känner igen mycket av det här och ser som du beskriver att deras mer individualistiska beteende kommer från andra förutsättningar. Annan teknik, och andra vanor. Mobilen och Internet är väl det som skiljer mest. Tack för tipsen.

 2. Tack, det känns bra och veta att det finns medmänniskor som tänker som jag 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.