Många har frågat mig hur jag ritar på min iPad. Jag ritar med mitt pekfinger i programmet Adobe Ideas. Det är ett ritprogram som tillåter dig att rita vektoriserat (det vill säga att dina bilder kan förstoras och förminskas utan att upplösningen försämras) och är konvertibelt med Adobes Creative Cloud och Adobe Illustrator.

bild 1 bild 2 bild 3 Först bestämmer jag mig för vad jag skall rita. Nu blir det ett lamm. Jag skissar upp det genom att rita grovt och har valt att pennan skall inte vara 100% i färg. En mörkgrå färg är perfekt när man skall skissa.

Jag gillar att rita med penseln, den känns rolig men som sagt det krävs lite träning innan man kan hantera den då den har en bredare och smalare ända. Detta beror som sagt på hur du vill ha det och hur du ritar.

bild 4

När grovskisserna är klara lägger jag till ett nytt lager. Lagren kan du med drag and drop flytta i olika ordningar. Skillnaden visar ju sig när du väl börja färglägga. Då gäller det och tänka till i vilken ordning du vill att lagren skall vara.

Nu vill du ha 100% färg så du börjar rita ut på riktigt med hjälp av mallen som ligger under.

bild 1 bild 2 bild 3 bild 4När jag skall färglägga något som är ljust brukar jag alltid göra ett lager med massa färg. Detta för att jag skall se att jag har färglagt ordentligt de ljusa fälten. I detta fall skall ju lammet vara vitt. För att kunna se skillnad på den vita bakgrunden och på lammet så väljer jag en grön bakgrund. Detta lager tas bort efter att bilden är klar.

bild 2 bild 3Så nu har jag färglagt lammet. Jag väljer och bocka ur det gröna lagret. Tar bort mitt mall-lager. Det behövs inte alls längre.

Efter detta sparar jag med namn och min teckning finns i Creative Cloud. För att göra mönster så öppnar jag upp dokumentet i Adobe Illustrator och kopierar lammet. Kopierar sedan in den i ett Photoshop  .psd fil och börjar skapa ett mönster.

Svårare än så är det inte. Hoppas detta hjälper någon till att rita mer med sin iPad!

bild (11)