chokladochvanilj

Jag har varit ledare i många år. Just nu är jag det bara hemma med två katter. Kan låta konstigt, men det är en bra övning när man skall lära sig situationsanpassat ledarskap. Mina två katter är helt olika, precis som vi människor är. De har olika behov och de hanterar saker på helt olika sätt. Det som fascinerar mig är att djur är inte så långt ifrån oss människor ibland, de är närmre oss än vad vi tror.

Jag anser att ledarskap handlar om så mycket, allt i från ansvar, respekt och till medmänsklighet. Självklart måste man ha mål som man skall arbeta mot, en drivkraft som leder gruppen framåt, ett sinne för ekonomi och en vilja med energi. Men man måste också ha ett intresse i människor. Jag har mött bra och dåliga ledare i mina dagar, men ledare som sätter spår efteråt är de som ger mig som medarbetare möjligheten att utvecklas. Ger mig stöd i att lyckas och framför allt leder mig framåt som människa.

Jag har försökt att ge mina medarbetare allt det som jag själv önskat mig och jag vet att ibland är det inte lätt. Man är ju ingen övermänniska, bara en vanlig människa med fel och brister. Men vilja att lyckas som bra ledare har alltid funnits där. Ledarskap är viktigt, bra ledare är viktigt. Men det är inte enkelt. Det är tungt och vara ledare, men samtidigt otroligt roligt. Min drivkraft brukar alltid vara att jag blir så glad och lycklig när jag märker att jag kan bidra med något för andra.

Övning är viktigt för att kunna lyckas. Så nu övar jag med mina två katter. Nästa gång jag skall vara ledare är målet att bli bättre än vad jag är nu. Ledarskap handlar även om att man måste ansvara för sin egen utveckling. Det är inte alltid man har någon som gör det åt en.

Är ni intresserade av ledarskap så kan jag tipsa om Johan Langes LUCK-koncept, otroligt intressant och spännande utveckling av ledarskap.