Nya affärsmodeller

Idag fick jag ett paket från Kina. Det har tagit fyra dagar för paketet sedan jag beställde tills jag fick det. Löftet var mellan 5-7 dagar och kostade mig 180 svenska kronor. Express, kallades det och det får man säga att det var. Paketet kom även fram till min dörr med posten.

Om jag skulle skicka motsvarande från Sverige till Kina skulle det kosta: 873 kr

Skärmavbild 2013-02-08 kl. 08.49.46

Det är nu som jag funderar på varför jag inte skickar mer paket och brev. Är affärsmodellen rätt? Eller håller den på att urholka sig själv? Jag saknar ibland att få vanliga traditionella brev och kort.

Mitt i allt detta började jag fundera. Tänk om Posten gjorde om sina affärsmodeller. Tänk om vi uppmuntrades till att skicka mer och ändå tjänade Posten pengar. För det är så att företag måste tjäna pengar, hur skall de annars ha råd med anställda? Har de dock en produkt eller tjänst som jag behöver är jag så klart beredd att betala. Allt hänger ju ihop.

Enkelhet är något som jag tror alla kunder gillar oavsett om man är företag eller privatperson. Man vill inte ha 30-40 olika typer av priser när man skall leta i en prislista. Jag hade hellre haft ett pris oavsett om det är brev eller paket per kg. Sedan lagt ett utlandstillägg och framför allt ett rabattpris vid köp av fler än 5.

Exempel

Skärmavbild 2013-02-08 kl. 10.12.48

Tänker mig då att priset är baserat på leverans mellan 7-14 dagar. Vanliga brev är inte med räknade här då jag tror mer på att skicka paket. Tänker man sig då att man kan få mängdrabatt om man köper, 5- eller 10 förpackningar, eller varför inte klippkort? Ju mer du skickar desto mer får du tillbaka? Kundklubb på Posten?

Bara tanken – köp 3 betala för 2 hade funkat. Vem mer hade man velat skicka paket till? Idag slåss man mot att folk inte skickar paket eller brev så egentligen har man inget och förlora. Bättre och ta ”rätt” betalt och få folk att nyttja ens tjänster istället för att ta för mycket betalt så ingen har råd.

Som sagt det finns massor att göra, och egentligen är detta inte bara ett Posten problem, ibland känns det som om vissa företag bara står och stampar för att. Inte för att de vill tjäna pengar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.