Första kattutställningen!

Igår var första gången för Vanilj att vara med på kattutställning. Vi började med att gå upp kl 4 och började göra i ordning oss för en heldag i Västra Haninge – Haribohallen. Klockan 7-8.30 var det dags för veterinärkontroll och incheckning av katterna. När jag väl kom fram så blev Choklad portad då jag inte hade med hennes vaccinationsintyg, så det var bara till och vänta hem och hämta det. Tur att det inte är så långt.

När jag kom tillbaka till Haribohallen gick det fort och bli incheckad med katterna. Jag började klä buren som katterna skulle sitta i och blev rätt nöjd med min kreation. Ställde in vatten, kattmat samt toalett. Katterna gjorde sig hemmastadda direkt och började med att lägga sig ner för att sova. Vanilj gick upp som nummer tre hos sin domare och vi fick ändå ett helt okey utlåtande för att vara första gången.

”Huvud: Excellent form med mjuka linjer, Öron: Excellent form och storlek sitter fint, Ögon: Excellent vacket blå, Excellent look, Kropp: Bra form, ngt smala ben, annars bra storlek, Päls: Excellent silke, men kan jobba mer med presentation och med pälsen. Bra sockor dock lite låga. Temperament: Excellent, Generellt: Excellent, söt.” Bedömning EX1, Domare Marie Westerlund

Vanilj var jätteduktig framme hos domaren, satt snällt stilla och var så där allmänt ursöt. Tror hon gillade detta så det får allt bli ett par gånger till. Tyvärr räckte det dock inte vidare så vi åkte ur tidigt och fick en lång dag av väntan. Men många var framme och tittade på katterna som låg och sov i buren. Alla berömde de båda tjejerna.

Strokkur

För övrigt så hittade vi en blivande pojkvän till Vanilj, Strokkur. Vi planerar att para dessa så fort det går, dvs i slutet av detta år.

Vanilj fick även ett hederspris från Birma Sällskapet vilket vi så klart uppskattade.

 

 

Tips för dig som vill sy ett eget Burskynke (Dubbelskynke eller enkelskynke, upp till dig själv)

Jag valde microsatin som tyg som visas på insidan av buren och ett tjockt fodertyg på utsidan som skapar stabilitet. Jag har valt att inte sy ihop de olika delarna för att om jag skall ha en enkelbur kan jag enkelt ändra bara genom att vika tygen dubbelt.

Tak
2 x (90 cm x 150 cm dubbelbur) Sys ihop med rätsidor mot varandra. Efter att man har sytt långsida + kortsida vänder man ut och in och nålar ihop och syr samman framsidans långsida. När taket är klart sätter fast med två klämmor i bak kanten av buren. På detta sätt hänger en lite söt kant ner över burens framsida.

Vägg
2 x ( 60 cm x 270 cm dubbelbur) Efter att man har sytt långsida + kortsida vänder man ut och in och nålar ihop och syr samman framsidans långsida. När taket är klart sätter fast med åtta klämmor i taket av buren.

Golv
2 x ( 60 cm x 150 cm dubbelbur) Börja med att klippa till plattvad för samma mått. Jag valde och göra två lager så det blir mjukt för katterna. Sys ihop med rätsidor mot varandra och med plattvadd emellan. Efter att man har sytt långsida + kortsida vänder man ut och in och nålar ihop och syr samman framsidans långsida. Nu har du fått en bra botten för buren.

 

Fakta om Vanilj

Vanilj är född den 16 november 2011 och är en SBI a 21, (Helig Birma, blå tabby) och heter egentligen S*Birmastan Hemma hos Julia. Vi planerar föda upp kattungar i början av 2013.

 

6 svar på ”Första kattutställningen!”

 1. Vad roligt! Du fick ju jättefin bedömning på henne, var stolt! Strokkur ser också tjusig ut, vad heter han i ”söndagsnamn”?

 2. Jag trodde inte hon var en ren birma utan en ”bragdoll”?
  Tänker du ta många kullar på henne eller bara denna enda gång?

 3. Hej Cecilia!
  Visst var det 🙂 Jag är stolt över Vanilj, är dock inte så stolt över mig själv, hade ju kunnat jobba mer med fluffandet. S*Birmastans Strokkur af Island heter han egentligen. Så fin!!! Är riktigt kär i honom så han kommer bli perfekt för Vanilj 😀

 4. Hej! Kan du mejla mig?

 5. Hej Karin! Nej Vanilj är renrasig, Choklad är en blandning av Ragdoll och Birma. Hon fick vara med som sällskap igår och det tyckte hon var rätt kul. Eller rättare sagt hon sov mest.
  Vet inte men en kull först iallafall, går allt bra kan det nog bli någon kull till.

 6. Hej Maja!
  Jag har mailat dig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.