Blanda inte maktspel med elitism!

Skärmavbild 2013-03-10 kl. 18.37.22

Under fredagskvällen och helgen har jag försökt följa det som hänt på #Gräv13 (Grävande journalister). Jag är inte någon journalist och är inte någon engagerad feminist, men jag gillar inte när folk blir illa behandlade eller när folk utövar elitism. Vi är alla lika mycket värda oavsett kön, färg eller ålder. Vi har bara olika sätt att uttrycka oss och kommunicera.

Jag tar därför inte ställning till Maria Sveland åsikter utan detta handlar om att jag inte gillar hur hon blev behandlad. När jag läser igen vad som har sagts så handlar det om maktspel blandat med elitism.

Ni kan läsa mer här om vad som har hänt:
Ajour
Bisonblog
Täppas Fogelberg
Expressen
Twitter

Jag reagerade när jag såg tweets från Sofia ”Mymlan” Mirjamsdotter och om hur Maria Sveland blev behandlad på scen. Ofta är det ju så att ingen vågar säga ifrån. En del förstår nog inte vad som händer och de som gör det vet inte hur de skall agera. Men Sofia och Linda Evereus gjorde precis som man skall, de sa ifrån. Att detta var inte ok, detta var inte roligt att se hur en grupp av vuxna människor utövar ”mobbning”.

Det konstiga är att de själva verkar inte heller förstå varför? Männen i panelen (Janne Josefsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg) försöker prata bort det och de två kvinnor (Britt-Marie Matsson och Sara Wennerblom-Arhen) som var med gör allt vad de kan för att behålla sin position i maktspelet och vara accepterade av de andra spelarna (männen).

Viktigt är dock att skilja på maktspel och elitism. Maktspel är något som utövas för att uppnå en position i hierakin, medan elitism handlar om tron att man själv är mer värd än någon annan, att man har speciella privilegier osv. I detta fall tycker jag att männen utövar elitism, bara Täppas kommentarer kring Sofia bevisar detta: ”medan en förvirrad Bloggerska, Sofia Mirjamsdotter”.

Sofia är långt ifrån en förvirrad Bloggerska, hon är en av de bästa journalister vi har i Sverige. Hon är duktig på att gräva fram fakta, hon skriver utifrån hur hon ser på saker och ting oavsett var hon skriver. Att hon har valt att jobba digitalt gör henne inte till en mindre värd som journalist och det är där som elitismen visar sig. Täppas påpekande visar hur han ser på Sofia, bara som en bloggerska.

Allt detta hände på Internationella Kvinnodagen, och vi undrar varför vi måste fira den varje år?

Jag vill med detta säga tack till Sofia och Linda för att ni vågar säga ifrån. Vi behöver fler sådana som er! Mer civilkurage i vårt samhälle!

 

 

7 Comment

 1. […] Mer i ämnet uppdateras löpande Journalister i brännpunkten, Jennifer Bark Och jag som alltid beundrat journalister; Mats Lindborg (hittad via Jennifers inlägg ovan) Blanda inte maktspel med elitism!, Suzannes […]

 2. Petra says:

  Kan inte Maria Sveland säga ifrån själv?
  Och hur demokratiskt är det att ställa sig
  upp och stoppa en debatt/diskussion?
  Nej du, jag håller inte med dig.

 3. Suzanne says:

  Hej Petra! Självklart kan Maria försvara sig själv. Du behöver inte hålla med mig då vi har turen att leva i ett fritt land. Men hur demokratiskt är det att leva i ett land och inte våga säga ifrån? Är det verkligen då demokrati?

 4. Anders says:

  Är Britt-Marie Mattsson också ”Gubbslem” ?

 5. Suzanne says:

  Hej Anders! Nej det tycker jag inte. Dock tycker jag att hennes sätt att reagera handlar som sagt mer om maktspel och att behålla sin position. Vad tycker du själv?

 6. Anders says:

  http://www.expressen.se/tv/nyheter/inrikes/se-tjafset-under-gubbslem-braket/

  Detta är väl ett exempel på en feminist som gör bort sig totalt. Jag har mycket stort förtroende för Britt-Marie Mattson. Hennes ord väger tungt.

 7. Suzanne says:

  @Anders Har sett det, dock visar det inte helheten av vad som hände, dock tycker jag att Britt-Marie visar hur man spelar maktspel. Sofia Mirjamsdotter valde i detta fall inte att stötta Maria Svedland för att de är feminister, det hon gick igång på och som jag står bakom är just hur de förminskade henne på scen. Känslan jag fick är skolgårdsnivå där elakheter flödar utan att man förstår konsekvenserna. Då känns det skönt om någon säger ifrån, säger att detta är inte kul. Att inte alla andra bara är tysta utan att det finns människor som kan säga till och stötta.

Kommentera